Rijeka Plašnica

Rijeka Plašnica

DIGITAL CAMERARijeka Plašnica- Kolašin

Plašnica je lijeva i najveća pritoka rijeke Tare, nastaje spajanjem nekoliko manjih potoka koji izviru ispod planine Sinjajevine. Na putu od izvora do ušća u Taru prolazi kroz prelijepe predjele kolašinskih sela Lipovo, Blatina, Drijenak. U gornjem toku je prilično nepristupačna obrasla vrbama i jovama.

Na nekim mjestima rijeka usporava pravi velike mirne virove, a kada je veći vodostaj zna i da podkopa okolna imanja i napravi takozvane makve.

U donjem dijelu nekih 3km od ušća u Taru postaje pristupačnija, pitomija. Smjenjuju se virovi i brzaci. Virovi su uvjek sa nekim „dobrim“ lomom pogodnim za skrivanje pastrmke. Ta 3 kilometra od ušća uzvodno su revir sa režimom „Fly Fishing Catch and Release only“.

DIGITAL CAMERA

Plašnica je, mogu sa sigurnošću da kažem najveće prirodno mrijestilište na cijelom toku Tare. Prije svega to je rijeka koja „ne valja dno“ to jest koja u visokim vodostajima nije toliko razorna (tako da se veliki procenat mlađi uspješno izmrijesti), ima stabilan vodostaj  cijele godine, vrhunski kvalitet vode, odličan uliv u Taru koji je pogodan za ulazak ribe iz Tare, kao i izobilje hrane. Stanovnici ove rijeke su potočna pastrmka i lipljan.

U vrijeme mrijesta u rijeci se mogu naći matične ribe od po nekoliko kilograma koje čim se mrijest završi napuštaju Plašnicu i vraćaju se (prelaze) u Taru (to se dešava u periodu april-maj).

Ribolov

Kako je ova rijeka dozvoljena za mušičarenje cijele godine, (zbog njenog vodostaja na njoj je moguće pecati i do 330 dana godišnje), prije desetak dana odlučio sam da je posjetim.

Lijep sunčan dan, temperatura oko 0 stepeni, (Kolašin je na nadmorskoj visini od 960m temperature zimi idu i do -27 stepena Celzijusa, tako da je to za lokalno stanovništvo „topao“ dan). Oko nekih 10h došao sam na moj omiljeni teren na ovoj rijeci kod djevojačkog mosta (na tom mjestu je sniman istoimeni film, a danas se nalazi lijep hotel sa istim imenom)

DIGITAL CAMERA

Vodostaj dosta dobar i ako je bilo kišovito prethodnih dana, dan bez vjetra i padavina što me najviše raduje.

Odlučujem se za češko nimfarenje štap grays xf2 streamflex #3 od 11ft je jako dobar za ovakve rijeke. Prost sistem par metara 0.25mm parče fluoroscentnog bekinga sa čvorovima kao indikator i tipet 0.10mm i jedna mušica #12 otežana tungstenom i olovnom žicom.

Par nimfi koje su „radile“ tog dana.

DIGITAL CAMERA

Posle par zabačaja dobijam lipljana

DIGITAL CAMERA

Nekih 30ak cm. Nastavljam dalje i dobijam na istom mjestu pastrmku odprilike iste veličine. Pastrmka mi je pružila prelijep otpor, ali je na žalost poplašila ostale ribe koje su se na tom dijelu nalazile.

pastrmka plasnica web

Prelazim na slijedeće mjesto i lovim još jednog lipljana. I on je približne veličine kao prethodni, a na istom mjestu gubim pastrmku od 30ak ceantimetara. Prelijepa borba, ali pred meredovom ona pravi okret i odlazi sa udice.

DIGITAL CAMERA

Od jednom se vrijeme mijenja, počinje ledena kiša i vjetar. Odlazim do kola po ceradu i rukavice, želim da probam na još jednom mjestu uzvodno, znam da na tom mjestu ima lipljan preko 45cm. Ove godine sam ga dva puta imao na štapu, ali svakog puta je izašao kao pobjednik. Bacam nekoliko puta, osjetio sam dobar udarac, ali kasnim sa kontrom. Slijedeći zabačaj dobijam sitnu pastrmku. Par zabačaja kasnije nekoliko sitnih lipljana. I još jednog na skroz neobičan način, za leđa

DIGITAL CAMERA

Temperatura je pala naglo, prošlo je skoro 2sata. Vrijeme u ribolovu proleti. U tom trenutku je temperatura već oko -5 stepeni. Gubim osjećaj jer su prsti utrnuli, vrijeme je da se sklonim sa rijeke. Nisam ulovio ovog puta Elvisa iz Plašnice, ali znam da je i dalje na tom mjestu, ima vremena do maja, što kaže moj kolašinac Matija Bećković – ĆERAĆEMO SE JOŠ!

Lijep pozdrav svim kolegama mušičarima sa Plašnice! Bistro!

 

Miodrag Bulatović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*