Druženje na rijekama Ribnik i Sanica

Druženje na rijekama Ribnik i Sanica

Dugoočekivano druženje prijatelja iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine uspjeli smo realizovati početkom maja ove godine. Promjene u mjerama i režimu putovanja zbog pandemije korona virusa napokon su se poklopile i sastali smo se na rijeci Ribnik. Ekipa u sastavu Vanja Hadžiavdić, prijatelj Tomislav Alar vrsni mušičar i vezač mušica iz Hrvatske i mlađi kolega Ivan Milošević iz Srbije, koji je unio veliko osvježenje svojim šaljivim karakterom među nas dvojicu vršnjaka.

Ivan i Tomislav

Prvi dan kada smo stigli na rijeku Ribnik, dočekalo nas je tmurnije i prohladno vrijeme, ali vodostaj je bio odličan za nimfarenje. Počeli smo loviti u jutarnjim časovima. Riba nije baš bila nešto aktivna, vjerovatno zbog nagle promjene temperature vode i zraka. Pa smo se okrenuli nešto sigurnijim mamcima, gammarusi na različitim veličinama su već odmah počeli davati prve rezultate. Veliki ribnički lipljani ih nisu mogli ignorisati. I tu smo kod restorana Aqua imali prve kapitalne primjerke. U nastavku smo pokušali sa raznim imitacijama caddisa, jednodnevki, ali riba je najviše bila aktivna na imitacije pomenutih gammarusa na veličinama #14 i #16. U galeriji fotografija možete pogledati ribničke ljepotane koje smo uspjeli prevariti, a i uslikati. Zanimljivo je istaći da je bilo dosta akcije predveče na iste imitacije.

Akcija Ivan
Tomislav
Vanja

Drugi dan po dogovoru i želji prijatelja obišli smo i rijeku Sanicu! Bolji vremenski uslovi i sunčano vrijeme obećavalo je lijep i zanimljiv dan na mušičarskoj stazi u Sanici.
Rijeka Sanica je tipična lipljenska voda, tako da smo naveče djelimično razradili taktiku i odabir mušica. Krenuli smo od ušća pritoke Korčanice, pa nizvodno. Sve trojica smo krenuli loviti sa različitim izvedbama gamarusa, već na samom startu riba je počela da uzima, pali su i prvi krupni primjerci. Kako je vrijeme prolazilo gamarusi su postajali slabije efikasni, pa smo prešli na razne imitacije jednodnevki koje su se počele rojiti na vodi. Riba je jednostavno poludjela, akcija je bila u svakom momentu, pa smo uspjeli napraviti i lijepe uspomene u vidu fotografija i video zapisa.

Tomislav Ribnik
Vanja Ribnik
Kamenjarka i oprema

Treći dan smo planirali ponovo rijeku Ribnik! Sastali smo se rano ujutro, na naše veliko razočarenje Ribnik je veoma porastao preko noći, što nam je sakrilo osmjehe sa lica. Visok vodostaj nam nije dozvoljavao kretanje kroz rijeku Ribnik, sčim bi bili uskraćeni za odličan ribolov na toj rijeci. I na dogovor sve trojice odlučili smo ponovo loviti na Sanici na kojoj je vodostaj još opao od prethodnog dana.
Izvrsno smo ponovo pecali i družili se, a fotografije u galeriji će vam puno više reći od samih riječi.

Ivan
Vanja

Za kraj: hvala prijateljima Tomislavu i Ivanu na jednom nezaboravnom druženju, nadam se da ćemo što prije napraviti revanš. U šali smo čak rekli da je ovo mini Balkansko prvenstvo koje bi trebalo preći u tradiciju. Bistro i svako dobro! Mušičarite i družite se, pa sreća i zadovoljstvo neće nedostajati.

Sanica
Sanica

Pozdrav sa Ribnika i Sanice

Vanja

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*