Entomologija II: Tularaši (kedisi)

Entomologija II: Tularaši (kedisi)

tular naslovna webEntomologija: KRATKA ENTOMOLOGIJA ZA MUŠIČARE II DEO Tularaši (Kedisi)

Opšti Uvod
Na početku bavljenja najdražim sportom, svaki je mušičar barem jednom došao u situaciju, da se upita: “Šta sada da navežem na kraj predveza, kad sam sve svoje (isprobane) adute probao i nijedan ne radi”.


Tada bi mu svakako bio potreban savjet iskusnijeg kolege, koji bi mu savjetovao sledeće: “Pa okreni se malo oko sebe i vidjet ćeš šta se događa na vodi i oko nje!”

Sa time bih upozorio na male sitne letače, koje lete oko neiskusnog mušičara. Oni ih čak ni ne povezuju sa hranom, sa kojom se taj tren hrani velika većina riba u okolini, osim ako mu taj letač ne upadnu slučajno u oko ili sleti na nos. A i to se događa u vrijeme njihovog plesa nad vodenom površinom.

Potreba za poznavanjem nekoliko osnovnih vrsta insekata je obavezna za svakog imalo ozbiljnog ribolovca, koji se bavi sa mušičarenjem, baš zato pažljivo pročitajte ovih nekoliko sledećih redaka i dobro pogledajte crteže.

Nastavak kratkog prikaza entomologije za mušičare. U prethodnom broju tekst i slike o Jenodnevkama.

Tularaši (kedisi)

Sledeća, vrlo brojna, mušičarski ne manje zanimljiv vodeni insekti su TULARAŠI Lat. TRICHOPTERE (slo. Mladoletnice, Kosmatokrilci ili Ločnice; eng. Sedges, USA naziv je malo drugčiji Caddis). Da spomenem da samo na našim prostorima poznajemo skoro 400 vrsta tularaša.

tulari adult uginuli web

DSC00255 web

Njihova karakteristika je da se na vodi pojavljuju u velikim količinama tek predveče ili čak do ponoći. Kada to jednom doživite nećete tako lako zaboraviti taj večernji skok, kao što mušičari nazivaju skupno, kupljenje insekata od strane riba na vodenoj površini. Insekte iz roda Tularaša ćete lako prepoznati po karakterističnom obliku. Odrasli insekti imaju četiri razdvojena krilca koje slože uzduž tijela u obliku naopako okrenutog slova V. Njihova krilca su pokrivena sitnim dlačicama, pa otud su dobili i ime TRICHOPTERA ili (KOSMATOKRILCI, Slo. izraz). Tularaši su vrlo različitih boja i veličine. Naći ćete ih u veličinskom razredu od nekoliko milimetara, pa do vrlo velikih čak 3 cm dugih predstavnika. Za nas mušičare su zanimljivi kako oni najmanji tako i najveći. Ali i kod ovih insekata je vrlo važno da upoznamo njihove razvojne stadije, da se znamo orijentirati na vodi.

Polno zrela ženka tularaša, posle parenja, odloži oplođena jajašca na vodenu površinu, a neke vrste se čak potope ispod površine i odlože jajašca na dnu, direktno na kamen ili biljke (podvodnu vegetaciju). Posle nekog vremena, opet je sve ovisno o temperaturi okoline, se iz njih izlegnu male ličinke, koje odmah počinju graditi malu ovalnu čauru (TULEC). Materijal za izradu te kućice koriste isključivo iz okoline, a vežu ga sa lijepkom kojega same izlučuju iz posebne žlezde. Pošto koriste samo materijal iz okoline, kao što je pjesak, grančice, odmrle biljke ta je kućica pored dobrog skrovišta i dobra mimikrija protiv predatora. Dok rastu stalno povećavaju svoje prebivalište dok zadnji dio otpadne.

tular s kucicom na roli web

kucice tulara u vodi web

Možda bih ovdje kod tog ranog stadija tularaša spomenuo još dvije prosto živuće vrste ličinke, koje ne izrađuju kućice, a to su HYDROPSYCHA i RHYACHOPILA. Ova poslednja isplete tanku mrežicu na dnu vodotoka i u nju se prikači malim kleštima, koje ima na zadnjem dijelu tijela i onda u tu mrežicu lovi svoju hranu. Hydropsycha živi dosta razbojničkim životom i moćnim čeljustima (mandibule) lovi sve što joj dođe na dohvat.

tulari tabla web
Tularaši tabla – životni ciklus

Kad dorastu i dođe njihovo vrijeme, tulari se zabube. Oni koji žive u kućicama, se zabube u njima, a prosto živeći primerci naprave košuljicu iz istog materijala sa kojom prave mrežice. Posle nekoliko dana ili tjedana se iz bube (lutke) izleže još nedorasli primjerak letećeg insekta (Adult). Taj se još neko vrijeme zadržava pri dnu gdje sakuplja energiju i male mjehuriće vazduha. Kad ih sakupe dovoljno, oni se pomoću toga dodatnog uzgona upute prema površini. Pošto na takav način razviju dosta veliku brzinu, moći ćete zapaziti u vrijeme rojenja tularaša kako ribe, koje ih hoće dostići i uhvatiti, nekontrolisano iskaču iz vode. Razlog je taj, što moraju i one razviti brzinu da stignu tularaša na putu prema površini. Pošto ribe nemaju kočnice probiju vodenu površinu i hop…. Ribe se vrlo teško odriču takvog slasnog zalogaja, zato su umjetne muhe koje oponašaju baš taj stadij tularaša jedne od lovnijih (USPEŠNIJIH).

tular na zidu web

tular na travki web

tular na listu web

Kao što sam već na početku napomenuo tularaša ima u odraslome stadiju puno različitih vrsta, kako po boji tako i po veličini, zato ćete morati imati u svojoj mušičarskoj kutijici bar nekoliko veličina u osnovnim bojama, a te su: smeđa, crna, siva. O tularašima se još puno toga da napisati – ispričati, ali to ću pustiti – ostaviti za koju drugu priliku.

Tulari vrste web

Nastavak kratkog prikaza entomologije za mušičare u sledećem nastavku, koji će izaći u narednom broju lista Mušičar. Bistro

Vladimir Mikec Miki

Dodatak urednika:
Evo jednog interesantnog prikaza koji pokazuje pomoću imitacija životni ciklus kedisa

zivotni-ciklus-kedisa-pomocu-imitacija
životni-ciklus-kedisa-pomoću-imitacija

Loading

1 Comment on “Entomologija II: Tularaši (kedisi)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*