Zaštita protiv trave / Weedless

Zaštita protiv trave / Weedless

Uradi sam: Zaštita protiv trave / Weedless

Jedan od razloga postojanja udica sa zaštitama od kačenja o vodene prepreke je u svetu relativno novi trend mušičarenja na jezerima, barama, kanalima, …
Glavni stanovnici ovakvih voda su štuka, bas, šaran, klen, …

Možda je ovakav ribolov nastao iz čiste znatiželje ribolovaca, možda kao nužno zlo u slučaju nemanja salmonidnih voda u blizini. Bilo kako bilo, warm water fly fishing postaje prava opsesija među ribolovcima mušičarima. Sve je više onih koji sa velikom strašću gaca muljevitim i trskom obraslim barama u želji da prevari neku od neuobičajenih mušičarskih riba – sunčica, bodorka, cverglan, crvenperka, …
Najvećim fanaticima se smatraju štukolovci. Sa mušičarskim štapom u ruci traže neko novo mesto za ribolov, šunjaju se šipražjem u nadi da će tako prevariti štuku nad štukama.

Kolaž weedless strimera

Najveći problem koji se javlja u ovakvom ribolovu je vodeno bilje i rastinje. Zahvaljujući brzom zagrevanju zatvorenih voda , vodena vegetacija je prisutna na svakom koraku već od marta meseca. Koliko je to dobro za ribe (više skloništa, više hrane, …), toliko može biti traumatično za mušičara.

Ne mora da bude sve tako crno ukoliko se koristi neka zaštita na udici. Svaka zaštita mora da ispunjava tri osnovna uslova kako bi bila efikasnija:

– da ne dozvoli kačenje vodenih algi za udicu

– da ne remeti rad strimera

– da ne smeta prilikom kačenja ribe

Kako već decenijuipo vodim ljubav, a i rat, sa ovom predivnom ribom (štukom), daću nekoliko (proverenih) predloga kako napraviti nezakačivi strimer, pa ko šta voli-nek izvoli. Bilo koja od navedenih varijanti biće dobra. Mogao bih ih podeliti na zaštite za manju i veću zatravljenost.

Za manju zatravljenost (u proleće, kasnu jesen i zimu) lično praktikujem zaštitu sa jednim monofilom debljine 0,60-0,70mm. Ona će biti sasvim dovoljna za povlačenje strimera kroz nenabujalu vodenu travu.

Suprotno od prethodnog su zaštite za debelu zatravljenost, lokvanje, …(najčešće leti i početak jeseni). U ovom slučaju koristim zaštitu sa žicom ili sa dva parčeta monofila. Tako zaštićen strimer se može provući kroz podvodnu šumu, čak i kada dosta trave ima na samoj vodenoj površini, a neće smetati kačenju ribe (znam da su neki sumnjičavi-neće sigurno)

Na zadnjoj slici je vrlo jednostavan i efikasan metod zaštite udice na popper ili slider strimerima od mekih i laganih materijala kao što je na primer foam pena. Princip postavljanja ovakve zaštite je sledeći. Na kraju izrade strimera (kada se završi sa fiksiranjem svih potrebnih materijala), zagrejanom iglom napravimo rupicu na željeno mesto i pod željenim uglom. Sledeći korak je lepljenje (super lepak ili epoksi lepak) komadića monofila. Poželjno je da se ostavi duže parče monofila koje se iseče na potrebnu dužinu kada se lepak osuši. Ovako se nećete zeznuti da vam zaštita ostane kratka i beskorisna (kao što se meni desilo par puta).

Eksperimentišite, ništa ne boli. Sa ovako zaštićenim udicama/strimerima moći ćete pecati i na mestima koje većina varaličara obilazi u širokom luku plašeći se kačenja svojih varalica, a možda baš tu čuči barska lepotica ŠTUKA

Nekoliko strimera sa weedless zaštitom od kačenja za prepreke:


Sa dozvolom autora s bloga  http://www.fairy-river.com/blog/

autor Oliver Kuzmanović

Priredio za objavu Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*