Veza predveza sa strunom (konektor)

Veza predveza sa strunom (konektor)

Cortland Floating Clear Loops web

Veza predveza sa strunom (konektor)

Kako da povežemo predvez sa strunom?
Kod novijih tipova struna, u procesu proizvodnje, na samoj struni postavljena je pletena petlja, za koju je lako vezati predvez. Taj spoj je veoma siguran, jer je kraj strune stopljen sa petljom.

Kod struna koje nemaju petlju, to nije slučaj te je potrebno predvez pričvrstiti za strunu tako da bude siguran.

To možete uraditi takozvanim nidle knot čvorom koji se veže pomoću igle. Jedan od popularnih načina je pre bio „zabušivanje” strune i direktno umetanje u tu rupu predveza, te ojačavanje spoja super lepkom. Ovaj spoj je veoma siguran, ali ima manu da se predvezi ne mogu menjati.

Ipak, po mom mišljenju, najbolji način je spoj pomoću konektora ili petrljice*.
Na jednom kraju pletenog konektora je omča (petlja) dok se u drugi uvlači kraj strune. Komad bužira se navuče na taj sastav i spoj drži sigurnim. Kad to uradite zagrejte malo bužir, odnosno plastiku, da se skupi i čvrsto stegne oko spoja strune i konektora, mada ovo nije neophodno.

Konektor_Uputstvo-za-montiranje

Bužir se pravi i od silikona. Obično su bele, zelene, plave ili crvene boje, pa se može koristiti i kao indikator trzaja, kada riba uzme vašu ponuđenu veštačku mušicu. A da bi se ciljana riba odlučila da uzme mušicu koju ste joj ponudili, ona mora biti vezana na što tanjem predvezu. Prevara mora biti kompletna, a vaša prezentacija takva da izgleda kao da mušica slobodno pada na površinu vode ili pliva po njoj. Nemojte preterivati sa smanjivanjem debljine predveza, da već ulovljenu ribu tokom zamaranja ne izgubite.
Pravi majstori pecaju na tanke predveze, na granici linearne izdržljivosti najlona na čvoru, pa čak i manje. Za početak poslušajte savete iskusnijih mušičara i uzmite predvez za broj ili dva deblji od njihovih, dok ne savladate tehniku zamaranja velikih riba.

* Konektor ili petljicu možete i sami napraviti od bekinga u boji koja vam najviše odgovara. Treba vam pored bekinga, malo bužira , superlepak i alatka kukica (koriste šarandžije za postavljanje boila na sisteme).

Kukica alatka web
alatka kukica (koriste šarandžije za postavljanje boila na sisteme)

 

konektor cortland

braided-loops-detail

Video postavljanja konektora na strunu (šnjuru):

Priredio IK/onlineMušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*