Stalak za konce

Stalak za konce

19Uradi sam:  Stalak za konce

Listajući fly tying stranice interneta, oduševilo me radno okruženje vezača mušica. To mi je dalo ideju i podstrek da se pozabavim izradom drvenih stalaka koje sam tamo video i da tako svoje FT mesto učinim prijatnijim. Pošto imam sav potreban alat i dovoljno iskustva u radu sa drvetom, nije mi bilo teško da se upustim u izradu.

Počeo sam sa jednostavnijim modelima, da bih zatim prešao i na komplikovanije drvene predmete. Prve serije sam pravio za sebe i bliske prijatelje.

Kao i za sve poslove, i ovde je potreban kvalitetan alat kako bi sa što manje muka došli do finalnog proizvoda. Kroz opis postupka i ilustracije prikazaću korak po korak kako sam uradio stalke za konce za firmu FSB Group iz Beograda, koja je trebalo da reši problem izlaganja kalemova mušičarskih konaca, a da se sve to ukolopi u ambijent radnje.

Za izradu je potrebno planiranje, a zatim i realizacija, uz neophodne konsultacije sa naručiocem.

Od materijala sam koristio: drvo (bukovo) debljine preko 3 cm, širine preko 21 cm i dužine preko 51 cm (dimenzije su veće od onih koje dobijamo na kraju  jer deo otpada prilikom ravnanja strana i površina), drveni štapovi prečnika 6 mm koji odgovaraju unutrašnjem prečniku kalemova koji je oko 8 mm, farba za drvo, lak za drvo…

Od alata sam koristio: strug za drvo sa dihtom, frejzer, električnu tračnu šmirglu, papir šmirglu, testeru, ger testeru, električnu stonu bušilicu, lenjir, olovku…

Opis poslova

Počeo sam sa crtanjem i određivanjem položaja postavljanja štapića za kalemove konaca. Za ovaj postupak sam koristio kompjuter i program CorelDraw sl.1 .

image description

Kada sam odredio položaje, prešao sam na obradu drveta. Na strug mašini sam bukovu dasku sveo na zadate mere i kroz diht na istoj mašini je doveo na željenu debljinu sl. 2 i 3.

2

3

Koristio sam frejzer mašinu za obaranje ivica stalka sl.4. Sledeće je bilo obeležavanje rupa na drvetu gde će se nalaziti drveni štapići, a po nacrtu iz CorelDraw-a, i bušenje uz pomoć stone bušilice sa udubljenjima od 20 mm. Neophodnost stone bušilice je u tome da sva udubljenja budu pod uglom od 90°, što bismo sa običnom bušilicom teško postigli. Koristio sam burgiju za drvo prečnika 6 mm. Zatim sam uz pomoć tračne i papirne šmirgle ošmirglao sve površine stalka.

4

Sledeće je bilo rezanje drvenih štapova sl.5 na željene dimenzije štapića uz korišćenje ger testere sl.6. U računicu dužine je ušla dubina u stalku od 20 mm, zatim 3×30 mm (3x visina kalema) i 10 mm koji će radi estetike viriti iznad kalemova. Ovim štapićima je bilo neophodno oboriti obe strane na poluloptasti oblik uz pomoć tračne šmirgle sl.7 (jednoj strani radi lakšeg montiranja u stalak, a drugoj strani iz estetskih razloga kao i praktičnosti stavljanja kalemova).

5

6

7

8

9

10

Za farbanje stalka sam koristio dva nanosa farbe mahagoni boje i dva nanosa bezbojnog laka za drvo, dok sam za štapiće upotrebio jedan nanos  farbe za drvo u boji tikovine sl.11. Radi lakšeg farbanja štapića iskoristio sam stare drvene grede u koje sam ubušio dovoljan broj rupa dubine 10 mm kako bih obezbedio da ceo farbani deo uđe u svoje ležište na stalku sl 8 i 9. Posle farbanja i lakiranja usledilo je postavljanje štapića u njihova ležišta. Rukom ih utisnemo koliko možemo, a zatim gumenim čekićem ukucamo do kraja.

11

Ukupno vreme za ovaj rad je tri dana, a najviše, dva dana, odlazi na sušenje farbe i laka. Reklamu sam uradio na pleksiglasu crvene boje i logo-a firme uz katerovanje folije.

12

13

14

15

Ovo je prost primer izrade drvenog stalka za konce, s tim što sam kroz ovu ilustraciju probao da vas provedem kroz postupak izrade. Ako imate išta od alata, sa malo truda dobićete zgodan dodatak za vaše radno mesto gde vezujete imitacije insekata. Vaši konci će biti na jednom mestu i pregledni.

16

17

18

19

Za sledeći put napraviću nešto zahtevnije, zidni drveni stalak. On može biti bolji ukras vašeg radnog mesta.

Tekst, foto i izrada: Đorđe Anđelković

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*