Sezone vezivanja mušica

Sezone vezivanja mušica

Kayser sto web0

Sezone vezivanja mušica
Kako sam došao do svog stola za vezivanje

Biti “kompletan” mušičar podrazumeva da i sam vežeš mušice na koje loviš ribe, jer neverovatan je osećaj kad se uhvati riba na sopstvenu kreaciju.

Zimski dani (kada je na snazi lovostaj) su pravo vreme za nadopunjavanje ispražnjenih kutija od prethodne sezone i spremanje za sledeću. Taj period “zimskog sna” ima neku posebnu čar i iskreno se radujem početku “sezone vezivanja mušica”.

E sad, kao što je zadovoljstvo veće kad se peca na nekim terenima gde je i priroda lepša, tako je i zadovoljstvo vezivanja mušica veće ukoliko se upražnjava u lepšem ambijentu. Taj ambijent za vezača podrazumeva kvalitetan, funkcionalan i pre svega lep radni sto za vezivanje. Obično koristimo stolove koji i nisu namenski urađeni za vezivanje mušica, već su to obični radni stolovi na koje nagomilamo razne kutije, pakete, kesice, … sve u svemu, haotično stanje.

Ove sam godine rešio da to promenim i da moja “sezone vezivanja mušica” bude ugodnija, pa da sebe častim namenskim stolom za vezivanje.

Sto za vezivanje mušica

Prva adresa na koju sam se obratio je bio GOOGLE! Guglao sam po netu u potrazi za gotovim stolom i nije da ih nije bilo. Nekoliko njih su mi se dopali, ali većinom i nije. Na sajtu Orvisa sam našao jedan koji mi je pao u oči, ali oči mi iskočiše kad sam video cenu – 800$?!?!? Ništa, idemo dalje … sledeći 1.400$?!?… Sledeći još lepši i još skuplji! Lako sam se odlučio – ne kupujem nijedan od njih!!!

Idem dalje! Posetio sam obližnje prodavnice nameštaja tražeći sto koji bi meni odgovarao nameni za koju sam ga planirao. Kad tamo i oni sa naduvanim cenama, a i ne zadovoljavaju moja očekivanja. Odluka je pala, biću sam svoj majstor i napraviću sto po mom ukusu! Ne bi trebalo da bude naročito teško (bar sam tako mislio u početku). Uostalom imam i prijatelje kojima je to profesija, a još su i mušičari. Dobitna kombinacija!

Obratio sam se svom drugu po mušičarenju Iliji Jovanovskom, a on i sam oduševljen idejom sugeriše da sto pravim od drveta, a ne od iverice. Tako bi bio bolji i jači, mada malo skuplji. Zatražio je samo nacrt na papiru, po mogućnosti sa dimenzijama.

Kayser sto web2

Tako je i bilo, nacrtao sam šta sam želeo uključujući i mere i dobio savet gde da nabavim drvo. Odlučio sam se za bukovo drvo, odnosno gotova gazišta za stepenike od bukve, dimenzije 90 x 30 x 4cm. Kupio sam 2 komada od onih čija mi se šara svidela i Ilija ih je spojio. Tako sam dobio radnu ploču. Najprije sam hteo da pravim i nogare od drveta al’ je opet Ilija dao odličnu ideju da potražim postolje od starih Singer mašina za šivenje koje su od gusa i povrh svega, lepo izgledaju. Ideju sam prihvatio sa oduševljenjem, ali je brzo oduševljenje splasnulo, jer je bilo teško da se nabave ovde u Makedoniji. Ono malo što se našlo u prodaji je bilo izuzetno skupo, jer su se prodavale komplet sa mašinom za šivenje i to po antikvarnim cenama, a to meni nije trebalo. Skoro da sam odustao od traženja Singer postolja, kada sam dobio savet od druga Miroslava Stojneva iz Vranja (isto drug po mušičarenju) da potražim po srpskim sajtovima za prodaju polovnih stvari. I gle čuda, ne jedna, već nekoliko su se pojavile. Ona koja mi je pala za oko je bila u Kraljevu (malo daleko od mene) i vec je bila ofarbana baš onako kao što sam želeo. Još je imala i zanimljivo ime KAYSER (car na nemačkom). Super! To je za mene!

Javim se Miroslavu i on kaže, nema problema, ja ću da je kupim, poslaće mi je čovek iz Kraljeva brzom poštom, pa kad dolazim u Skoplje doneću ti je. Rečeno – urađeno!

Sad imam postolje i radni deo (ploča). Ostaju fioke i deo za ređanje konaca i malih kutijica za čuvanje udica i tungstena. Ovaj deo za konce i male kutijice je delo trećeg druga po mušičarenju (ispada da se većina mušičara u Makedoniji bavi stolarstvom). Pece je za minut iscrtao što sam hteo u AutoCad-u, stavio drvo na CNC mašini i bilo je brzo gotovo.

Kayser sto web1

E sada fioke! Tu sam se malo razočarao kad sam od Ilije saznao da je to najzahtevniji deo. Ali opet iznenadno rešenje. U Brikolage prodavnici sam video kutije za vino i ideja je sevnula. Kupim te kutije i iskoristim ih za fioke. Uzeo sam kutije za jednu i kutije za dve flase. Ove druge smo presekli na polovinu i od svake dobili po dve kraće ali šire fioke. Jedna dublja i jedna plića. Extra!

Stranice za sto smo napravili isto od bukovog drveta koristeći stranice za stepenice 90 x 20 x 2cm.

Dobro, bilo je potrebe i da se zadnji deo zalepi, ali je to bila laka stvar za Iliju.

Onda nova ideja! U jednoj prodavnici sam video merače za temperaturu i vlažnost vazduha … uh kako bi lepo stajali na stolu … nije da su bitni za vezivanje mušica, ali lepi su kao detalj. Kupljeno! Šteta što nije bilo i merača za vazdušni pritisak, jer bi ona već bila od koristi, al’ dobro … drugi put.

Opet pravac kod Pece(ta) i još dve rupe na zadnjoj stranici od stola na CNC mašini gde dolaze merači temperature i vlažnosti.

Sad imam sve delove i trebam ih sklopiti. To ću naravno sam … pa ipak je ovo moj projekat. Pravac prodavnica za boje i lakove. Uzeo sam one na vodenoj bazi. Malo su skupli, al’ se brzo suše i uopšte ne mirišu loše. Lak isto na vodenoj bazi polusjajan. Trebalo mi nedelju dana da sve ofarbam onako kako sam želeo: kombinacija medove boje i boje kestena.

Krajnji rezultat … fantazija!!! Moj KAYSER je oduševio i mene i sve koji su ga videli, a nadam se da oduševljava i čitaoce “Mušičara”. Nakon toga sledi deljenje fotografija sa prijateljima na FB-u i odmah lajkovanje … primanje pohvala …, a ja ponosan na sebe i mog Kaysera. Ako bog da ostaće i za unuke!

Kayser sto web0

Kao što možete videti ovo je bio projekat složnih mušičara, pa se ovim putem zahvaljujem Iliji, Miroslavu i Pecetu bez kojih ne bih uspeo imati sto za mušičarenje – kao preslikan sa starih engleskih časopisa za mušičarenje (prema mišljenju Ilije).

Na kraju čista matematika. Ovaj sto me koštao 5 puta manje od Orvis-ovog na početku teksta, a moje subjektivno mišljenje je da je isto toliko puta lepši i funkcionalniji.

Da li sam sada bolji vezač mušica? Svakako ne! Da li je uživanje u vezivanju sada veće? Apsolutno da!

Bistro, odoh ja da vežem koju!

Mire Mladenovski

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*