RIBA KAO DELIKATES
RIBA KAO DELIKATES
Naš prijatelj i saradnik Viba često putuje na sever Evrope (Švedska, Norveška, Finska, …) sam ili sa svojim psom Torom i tamo u teškoj divljini lovi salmonidne ribe pastrmke, lipljane, zlatovčice, sigove i naravno losose (laksove). One ribe koje ne pusti pripremi i pojede.
Evo jednog jednostavnog recepta kako spremiti laksa bez kuvanja ili pečenja.
… Priprema laksa u prirodi …
Ja nemam frižider niti zamrzivač i zato će ulovljen laks biti pripremljen da se pojede ili biti pušten. Dva su načina pripreme, prženje u tavi ili stari vikinški način, sušenje na soli ili zasoljeni laks.
Filet očišćen od kostiju staviš u krupnu so, i ispod i preko, pospeš sa začinom “dild”, i iscjediš jedan limun na to sve. Zamotaš u foliju i držiš tako na što hladnijem mjestu oko jedan dan. U međuvremenu možeš provjeriti da se ne presuši previše. Treba da ostane mekan i malo, sasvim malo tečan. Očistiš od soli i to je to. Na cijeni je što crvenije meso laksa, ali vjerujem da se ovako mogu sušiti i druge vrste.
Prijatno raja!
Osman Bejatović Viba
Izgleda odlično! Može li malo pojašnjenja Viba oko ovog začina – Dild??? Hvala.
Zamolio sam Vibu da nam odgovori šta je Dild začin.
Evo odgovora:
“Kopar – isjeckani svježi ili sušeni listovi….”. Kod nas se još zove i mirođija (op urednika)