Postolje za alat od polietilenske pene*

Postolje za alat od polietilenske pene*

Postolje za alat od polietilenske pene*

Mi koji vežemo muhe i druge imitacije imamo problem sa mestom gde ćemo ih raditi, s postoljem za alate koje koristimo tokom izrade, smeštajem materijala i uvek nam nešto fali. Odlučio sam napraviti postolje za alat.

Posmatrajući na netu i uopšte na profilima svojih prijatelja video sam kako su to oni rešili. Ima tu odličnih rešenja. Kod mene je problem što vežem na trpezarijskom stolu, pa sve moram skloniti kada završim vezivanje. Smeštaj materijala sam rešio tako da ih držim u plastičnim kutijama koje su sa poklopcima i to sam lepo sredio. Zna se gde šta stoji. Kutija za udice i otežanja, kutija za dabinge, kutija za konce, kutija za krzna, ….

Problem mi je bio s alatom koji koristim kada radim imitacije. Rešenje sam potražio na netu i našao jako lepih rešenja, ali je problem kako ih nabaviti. Odlučio sam da ga napravim ili kod stolara ili sam.

I onda se desilo.

Komšija je kupovao neki nameštaj i u sklopu jedne od kutija i kojima su bili smešteni delovi je bila i jedna „kocka“ od polietilena (polietilenske pene) koja se stavlja u kutije da fiksira nameštaj. Zamolio sam ga da mi je da, što je i uradio!

Odmah sam došao na ideju da napravim postolje za priručni alat, jer mi je ona svojim dimenzijama (230X195X70mm) u potpunosti odgovarala prostoru na kome radim – tacna na kojoj stoji stega!

Od alata nije trebalo ništa posebno skalpel, par odvrtki, šilo i tačkaš, metar i flomaster za obeležavanje rupa te super lepak. Stubići su od bambus štapića za ražnjiće na roštilju. Kada sam sve premerio i obeležio, odlučio sam gde ću šta bušiti. Zagrejao sam alat na ringli šporeta i samo ga utisnuo u penu koja je topljiva na visokim temperaturama. Rupe sam oblikovao i širio ugrejanim tačkašem. Kada je sve bilo gotovo s „bušenjem“ pristupio sam lepljenju štapića za konce na kalemima (špulnama). Sekao sam ih na dužinu da mogu stati tri konca na jedan stubić.

Alat se greje na ringli špotera

Posle sušenja stavio sam alat u novo postolje i sve je lepo leglo i uklopilo se. S prednjim delom još nisam odlučio šta ću – verovatno ću ga odseći skalpelom. Na novom postolju ima dovoljno mesta za potreban alat i konce, te lepila, lak, vosak i UV lampu.

Možda sam vam dao ideju da i vi napravite nešto slično za sebe i svoj alat! Bistro!

*Polietilenska pena je poluproizvod koji se koristi u građevinarstvu kao izolator. Izrađuje se u obliku ploča, cevi ili kao specijalni oblici. Lako se da obrađivati termičkim putem. Ima ih raznih boja, a javlja se kao kompaktan ili lepljen.

Ivan Korhner
Fotografije: Ivan Korhner, Mušičar i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*