Čvorovi u mušičarenju 3.

Čvorovi u mušičarenju 3.

KOMPLET-svi cvorovi-na-sistemuČvor(ovi) je često najslabije mesto između mušičara i muhe, odnosno mušičara i ribe! Svaki čvor koji vežemo mora uvek biti vrhunski vezan i potpuno siguran. Tu ne sme biti improvizacije! „Lanac je jak onoliko koliko i njegova najslabija karika“, kaže naša stara poslovica! Mi mušičari MORAMO imati sigurne čvorove, jer ih je od role do muhe, mnogo. Nekada samo jedan loše vezan čvor upropasti čitav trud.

U nekoj meri, čvor slabi linearnu nosivost predveza (najlona) i od njegove deklarisane vrednosti trebate uvek oduzeti 10–20 %. Tokom razvoja mušičarenja, i ribolova uopšte, na stotine čvorova je izmišljeno. Za potrebe prosečnog mušičara smo napravili selekciju najčešće upotrebljavanih čvorova, sa objašnjenjima i skicama. Nije ih teško savladati. Malo vežbajte, budite uporni i savladajte ih. Osećajte se sigurni sa štapom u ruci i sigurno vezanom muhom. Nakon ulova veće ribe trebate proveriti čvorove ili ih ponovo prevezati. Ovo je iz ličnog iskustva.

Kroz par brojeva lista Mušičar ćemo vas podsetiti na neke čvorove, koje ste možda zaboravili.

 

Arbor čvor
Čvor za vezivanje strune za špulnu čekrka (role)

Arbor čvor se sastoji od dva najjednostavnija čvora.

Prvi korak je da se na kraju strune (backinga) prvo veže čvorić, pa se onda struna omota oko kalema da bi se slobodnim krajem napravio još jedan jednostavan čvor. Ovaj drugi čvor (oko glavne strune) treba zategnuti i povlačenjem oba kraja strune dovesti ga do kalema. Kada je čvor legao na kalem, povlačenjem glavne strune treba pomoćni čvor spustiti do kalema i tek tada odseći višak strune. Vrlo jednostavan i pouzdan čvor.

P20-1P20-2P20-3P20-4

 

 

Nail tube knot

Koristi se vezivanje predveza na strunu. Nekada je bio obavezan, a sada uglavnom sve to postižemo pomoću konektora. Mogu se spajati sa ovom vrstom čvora i dve strune ili najlona različite debljine.

Prvi korak. Dva kraja strune stavimo jedan pored drugog tako da pored njih bude cevčica (tube) ili igla.

Drugi korak. Jedan kraj strune namotavamo preko drugog kraja, cevčice i vraćamo namotaje unazad. Nakon 5 – 6 namotaja provlačimo kroz cevčicu strunu koju smo namotavali

Treći korak: izvlačimo cevčicu, a kraj strune koju smo namotavali ostaje duži. Povlačimo oba kraja.

Četvrti korak: kvasimo čvor i čvsto ga stežemo povlačeći naglo oba kraja strune. Formiramo čvor. Odsečemo višak strune.

NAILTU~1

Surgeons End Loop

Omče se koriste za spajanje predveza sa konektorom strune. Njihova prednost je u tome što se mogu vezati brzo i lako, čak naslepo, u mraku.

“Surgeon End Loop” (završna omča) je jednostavna za pravljenje.

  1. Uhvatite kraj strune i poduplajte ga da bi ste formirali omču željene veličine. Vežite “Overhand” čvor na željeno mesto, ali ga nemojte stezati.
  2. Provucite poduplanu strunu kroz tu nestegnutu omču.
  3. Držite strunu i krajnji deo zajedno, i povucite omču da bi se formirao čvor. Pokvasite i dobro stegnite. Odsecite višak strune

SURGEO~4

Priredio IK

Loading