Čvorovi u mušičarenju 2.

Čvorovi u mušičarenju 2.

P10-5

Čvorovi u mušičarenju 2.

Čvor(ovi) je često najslabije mesto između mušičara i muhe, odnosno mušičara i ribe! Svaki čvor koji vežemo mora uvek biti vrhunski vezan i potpuno siguran. Tu ne sme biti improvizacije! „Lanac je jak onoliko koliko i njegova najslabija karika“, kaže naša stara poslovica!


Mi mušičari MORAMO imati sigurne čvorove, jer ih je od role do muhe, mnogo. Nekada samo jedan loše vezan čvor upropasti čitav trud. U nekoj meri, čvor slabi linearnu nosivost predveza (najlona) i od njegove deklarisane vrednosti trebate uvek oduzeti 10–20 %. Tokom razvoja mušičarenja, i ribolova uopšte, na stotine čvorova je izmišljeno. Za potrebe prosečnog mušičara smo napravili selekciju najčešće upotrebljavanih čvorova, sa objašnjenjima i skicama. Nije ih teško savladati. Malo vežbajte, budite uporni i savladajte ih. Osećajte se sigurni sa štapom u ruci i sigurno vezanom muhom. Nakon ulova veće ribe trebate proveriti čvorove ili ih ponovo prevezati. Ovo je iz ličnog iskustva.

Kroz par brojeva lista Mušičar ćemo vas podsetiti na neke čvorove, koje ste možda zaboravili.

Sastavljanje krajeva strune

Postoji više vrsta čvorova za sastavljanje krajeva strune. Najčešći su “Blood” čvor i “Hangman” čvor – koji se naziva i “Uni to Uni” čvor, za strune sličnih prečnika. Ako su prečnici različiti možete koristiti “Surgeon” čvor ili se tanji kraj treba uduplati tamo gde se čvor formira.

Blood Knot

1. Stavite dva kraja strune, jedan nasuprot drugom tako da se preklapaju u dužini oko 15cm.
2. Napravite 5 namotaja oko jedne strune krajem druge strune, i vratite taj kraj nazad i provucite ga između dve strune na početku namotaja.
3. Ponovite isto namotavanje krajem druge strune i vratite taj kraj nazad, provucite ga između dve strune kroz isto mesto kao i prethodni kraj, ali sa druge strane. Ova dva kraja bi trebalo da idu u suprotnom smeru.
4. Rastežite strune suprotno jednu od druge, vodite računa da se krajevi ne izvuku.
5. Čvrsto stegnite čvor. Pre toga ga obavezno pokvasite.

P10-1P10-2P10-3P10-4P10-5

 

Surgeon's Knot

Ranije je pomenuto, da ako se sastavljaju dve strune veoma različitih prečnika, tanju strunu treba poduplati prilikom vezivanja čvora, ili koristiti “Surgeon” čvor.

1. Preklopite dve strune jednu preko druge u dužini od oko 20cm.
2. Radeći sa dve strune kao sa jednom, vežite petlju kao na slici (“Overhand” čvor). Biće neophodno da vučete jednu strunu (predvez) kompletno kroz ovu petlju.
3. Provucite predvez kroz petlju ponovo.
4. Provucite drugi kraj kroz petlju.
5. Formirani čvor se sada može stegnuti. Pre stezanja pokvasite čvor.

P8-1P8-2P8-3P8-4P8-5

 

“Uni to Uni” čvor – verzija “Hangman” čvora

Bolje spajanje se može napraviti koristeći jedan od “Hangman” čvorova, koji u “International Game Fish Association” zovu “Uni to Uni” čvor .

  1. Preklopite dva kraja najlona na dužini oko 15cm.
  2. Koristeći jedan kraj omotajte oba najlona.
  3. Namotajte kraj 6 puta oko dve strune.
  4. Povucite kraj tako da se stegne i napravi čvor .
  5. Ponovite postupak koristeći drugi kraj strune.
  6. Povucite obe strune dok se čvorovi ne sastave.
  7. Prije stezanja pokvasite čvor.

UNITOUNI web

 

Prije stezanja pokvasite čvor.

priredio: Ivan Korhner

Loading