Poljanska Sora – Žiri

Poljanska Sora – Žiri

Jernej potocara web

Poljanska Sora – Ribolovačko društvo Žiri

Reka Poljanska Sora izvire u blizini, mušičarskom svetu mnogo poznatije, reke Idrijice od koje je na nekim mestima razdvaja svega 12 kilometara. Nakon 43km toka Poljanska Sora se spaja sa Selškom Sorom i formira reku Soru, koja se nakon 9km uliva u Savu. Nalazi se u centralnom delu Slovenije.

U kratkom vijugavom toku od izvora do mesta Žiri reka se napuni vodom i postaje prelep mušičarski revir. Usporava je nekoliko brana, od kojih su neke (pogotovu u gornjem toku) – drvene, kao u dobra stara vremena. Reka na mnogim mestima meandrira i stvara duboke virove. Pristupačna je većim delom svoga toka. Potočna pastrmka zaposeda prve virove od izvora. Nizvodno je reka klasična lipljenska voda, a ima i mladice. Mladica ne postiže rekordnu veličinu, ali je njena populacija relativno stabilna. Sora je mušičarima zanimljiva i zbog krupnih dužičastih (kalifornijskih) pastrmki. Gornjim tokom Poljanske Sore brižno gazduje ribolovačko društvo Žiri. Ribolovački revir je podeljen na dvadela, 16/A (gornji) i 16/A1 (donji).

Gornji revir

U gornjem reviru preovlađuje crnomorska pastrmka, a nešto niže joj se pridružuje i lipljen, dok kalife nema,pa je i zbog toga ovaj deo reke cenjen među mušičarima koji vole istinski divlju ribu.

Jernej potocara web1
Potočna pastrmka

Ovde je reka mala i potreban je oprezan pristup ribama. Revir se prostire od sela Sopot do glavnog mosta u Starih Žireh, kod crkve Sv. Martina (kod benzinske pumpe) i počinje vodopadom koji stvaraju dva potoka. Ispočetka se reka preliva iz jednog u drugi vir, a zatim ubrzava i ulazi u uzak i dubok kanjon. U ovom delu voda je veoma brza i bogata kiseonikom, pa zato i dominira crnomorska potočna pastrmka. U vodi ima i peša, koji je glavna hrana krupnim primercima ove ribe.

Jernej potocara web2
Potočna pastrmka

Dalje nizvodno reka poprima umereniji tok, ali i dalje ostaje pastrmski revir. Na mirnijim delovima je prisutan i lipljen. Taj deo revira je veoma zahtevan i težak za ribolov, jer su obale gusto obrasle. Prema kraju revira 16/A voda je već klasičan lipljenski revir, sa manjim pregradama preko vode koje su postavili ribolovci kako bi vodu dodatno obogatili kiseonikom. Na tom području od ribljeg sveta najpre pronalazimo lipljena, zatim pastrmku, pa i klena.

Jernej lipljan web
Lipljan

Upravo je lipljen poslednjih godina bio najpopularnija mušičarska riba, a zanimljivo je, da se populacija ove ribe znatno povećala upravo u gornjem toku Sore, inače poznatom po ulovima kapitalnih potočara.

Donji revir

Revir 16/A1 je znatno duži od gornjeg i proteže se do Hotavijskog jaza (vira) u blizini gostione Lipan. U početku dominiraju lipljan i potočna pastrmka, dok je dalje nizvodno sve brojniji klen.

Jernej klen web
Klen

Ovaj revir obeležavaju dva veća vira. Prvi je kod teniskog igrališta u Ledinici, a drugi je jaz hidroelektrane u Fužinah. Od tog mesta pa nizvodno sve je brojnija i kalifa. Voda je lako dostupna sa ceste. Ipak, riba je probirljiva i ribolov je zahtevan, ali je upornost uglavnom nagrađena dobrim ulovima.

Jernej Kalifa web
Šarenka (kalifornijska pastrmka)
Jernej mladica web
Mladica iz Sore

 

Jernej Kalifa web1
Šarenka (kalifornijska pastrmka)

 

Bogatstvo ribljeg fonda je veliko, i za to su zaslužni upravitelji revira, koji vrlo predano i kvalitetno rade svoj posao. Na tom području pronalazimo najviše vrsta riba: mladicu, lipljena, kalifu, potočnu pastrmku, klena i raznu sitnu ribu. Sama reka Sora nije teška ribolovna voda. Kroz celu sezonu je to klasična lipljenska voda za lov suhim mušicama. Potočne pastrmke su ovde vrlo nepredvidljive, ali zato su tu kalife, koje često znače spas za ribolovni dan.
Nadam se da ćete Soru posetiti u najskorije vreme.

Dođite, nećete se pokajati!

 

Više informacija možete saznati na http://www.rd-ziri.com‎ ili www.ribicija.info

 

Jernej Vrtačnik

 

 

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*