Plava boja najzastupljenija na internetu

Plava boja najzastupljenija na internetu

boje

Plava boja najzastupljenija na internetu

Dizajner Pol Herbert analizirao je boje 10 najposećenijih internet stranica i otkrio da je među njima najzastupljenija plava. Stranice poput Facebooka, Wikipedije i Amazona među najposećenijim su na internetu, a zajedničko im je to što su dominantno plave.

Herbert je otkrio da imaju gotovo dvostruko više nijansi plave od crvene i žute i čak tri puta više od zelene boje. On je analizirao početne stranice kako bi video koje palete boja se koriste i šta može iz toga da se nauči, a dominacija plave je tolika da je za tirkiznu morao da napravi posebnu kategoriju.

Često se mučim sa slaganjem boja i hteo sam da otkrijem šta rade druge kompanije„, rekao je Herbert za „Wired“. On je napravio skriptu koja je analizirala Top 10 stranica prema Alexi i dobio potpunu paletu svih boja u kojoj dominira plava.

plava-boja-pozadine

Iako je uzorak prilično mali, reč je o najposećenijim stranicama, što je dovoljno da se plava proglasi najpopularnijom bojom.

Podaci su otkrili i neke zanimljivosti. Iako, na primer, na Facebooku dominira plava, zanimljivo je da ova stranica koristi i veliki raspon drugih boja, gotovo triput više od Googlea, Wikipedije ili Baidua.

podloge

Herbert planira da proširi svoju analizu na 100 ili čak 1000 najposećenijih stranica, jer želi da njegova stranica bude dokument koji će redovno ažurirati.

Autor: 021, Foto: Arhiva Mušičar-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*