Padovi tokom mušičarenja

Padovi tokom mušičarenja

Mnogi mušičari love sa obale ili iz čamca, ali veliki broj nas gazi po vodi u kombinezonima – waders (kombinezoni do grudi, pantalone, čizme, …) i obući za gaženje. Dna naših reka su ili kamenita, ili šljunkovita, ili od peska, ili od tvrde zemlje – gline, pa i blatnjava i treba biti obazriv kada se hoda po reci. Vodite računa o rasporedu prepreka na dnu, jer ako je voda mutna lako se može desiti da upadnete u vodu. Neki mušičari se zanesu u mušičarenju pa zađu i love po noći! Morate voditi računa o svakom narednom koraku kada hodate po reci!

Drugi problem je neadekvatna obuća, đon, na obući koju nosite, a kamenje na dnu zna biti klizavo. Đonovi naše obuće i/ili čizama se izrađuju od gume (sa perforacijom ili bez njih), plastike, filca ili kombinacije. Neko na filcane đonove postavlja klinove koji sprečavaju klizanje. Proklizavanje obuće je najčešće uzrok pada. Koristite štap za hodanje po vodi (wadding staff).

Naročito se pad zna desiti kada zaboravite na prepreke zbog adrenalina koji vas trese zbog ulova ili pokušaja ulova ribe, zna biti uzrok pada. Pazite kada idete unazad, prema obali, a ne gledate gde ćete stati!

Svi smo to doživeli barem jednom, ali su neki ovakvo iskustvo imali više puta. Posebno takmičari u mušičarenju koji žure da ulov što pre u meredovu odnesu do sudije i kada se vraćaju na poziciju znaju pasti! Imao sam prilike to videti!

Kada padate vodite računa da ne slomite pribor i da se ne povredite. Onaj ko se samo skvasi nije strašno, ali ako ima i neki prelom ili uganuće, zna da bude problematično, jer obično lovimo u divljini.

Leti nije problem oprema koja se pokvasila se da osušiti na suncu, problem je kada je vani hladno!

Vodite računa o tome da vam pojas ili kaiš na kombinezonu bude stegnut da spreči ulazak vode u kombinezon, što može biti nezgodno, posebno kada upadnete u dublju vodu!

Posebno na početku sezone treba biti obazriv da se hodanjem po reci ne oštećuju trla riba koje su u mrestu. Pastrmke su završile mrest, ali lipljani još nisu. Budite obazrivi kada ulazite u vodu da bi iz nje mušičarili, a posebno se nemojte šetati i premeštati do drugog mesta vodom. Vratite se istim putem kojim ste ušli i kada nađete za vas dobru poziciju uđite u vodu obazrivo!

Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*