Oktobar – lovostaj na pastrmke

Oktobar – lovostaj na pastrmke

Od danas na sve vrste pastrmki stupa na snagu u Srbiji lovostaj koji traje od 01.10. do 01.03. naredne godine. I u nekim državama regiona takođe se uvodi zabrana*. Poštujte Lovostaj!

Sve vrste pastrmki
POTOČNA PASTRMKA (Salmo trutta),
MAKEDONSKA PASTRMKA (Salmo macedonicus),
DRIMSKA PASTRMKA (Salmo farioides),

Alohtonim vrstama u Srbiji su proglašene ove vrste salmonida: OHRIDSKA PASTRMKA (Salmo letnica), i DUŽIČASTA (Kalifornijska) PASTRMKA** (Oncorhynchus mykiss), i obe vrste Zlatovčica: POTOČNA ZLATOVČICA (Salvelinus fontinalis) i JEZERSKA ZLATOVČICA (Salvelinus alpinus).

Tabla uz kalendar

*U nekim mušičarskim revirima zabrana ne važi, ali se zabranjuje hodanje po reci i ulazak u vodu, jer lipljan i dalje može da se lovi. Za njega zabrana nastaje tek od 01. Marta u Srbiji!

INTERESANTNO! U BiH je zabrana na Lipljana isto od danas 01.10. do 31.05. (8 meseci što je neverovatno), mora da je neka greška!
Evo ih Izmjene i dopune Pravilnika, što znači da je neko ciljano izmijenio Član 13. i utvrdio nove lovostaje (do tad je bilo Lipljan 1.1. do 15.5.)…

Izmjene i dopune iz 2009.god. ministar Damir Ljubić Foto: Armin Pliva Plivčić s FB

** Negde se smatra da je ova vrsta pastrmke nepoželjna, jer je alohtona vrsta i preporučuje se izlovljavanje, a negde se legalno vraća u vodu nakon ulova. Proverite pravila ponašanja na reci gde mislite loviti.

Bistro i uživajte u ribolovu. Poštujte Kodeks ribolova, dozvoljene mere i broj riba.
Veliko je zadovoljstvo vratiti ribu!

Ivan Korhner za OnlineMušičar
Foto: Arhiva Mušičara

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*