Održavanje opreme

Održavanje opreme

Održavanje mušičarskog pribora van sezone

Kako nam sezona izmiče, a dani su sve kraći i kraći, želja svakog od nas je da naše kreacije nabacujemo pegavim damama bar još onoliko koliko nam srce ište. Pa hajde da 30. septembra kažemo STOP i damo priliku da svaka plodna jedinka nesebično da svoj doprinos našim brzim i plahovitim lepoticama.

Kaže se da su mušičari uredni i pedantni ribolovci, pa nek ovaj tekst bude pouka mladima i početnicima kako treba održavati pribor, van sezone.

Sušenje mušica

Nadam se da je većina mušičara koristila parče jagnjeće kože na svojim prslucima ili neki flyprotector i da su dobro sušili svoje mušice korišćene tokom sezone.

Treba znati da kreacije ne bi trebalo vraćati vlažne u kutije za mušice, jer dovoljna su 3 – 4 dana da udica obložena mokrim dlačicama i drugim materijalima krene da korodira. Na kraju sezone kreacije treba oprati u rastvoru deterdženta za sudove (totalno blagi rastvor) da ne bi skinuli masnoću sa prirodnih materijala, dobro isprati i dobro isušiti. Sušenju pristupiti na sledeći način: može nam poslužiti pumpa za bicikl, paloma maramice ili stara frotirska krpa, preko radijatora, a mušice na njoj. Kad se kreacije isuše poželjno ih je naređati u kutiju za mušice sa ventilacijskim otvorima. Tako će biti spremne za novu sezonu.

Mušičarska struna

Lepota je gledati mušičarsku strunu kako leti kroz vazduh i onaj svileni pad na vodu. Baš iz tog razloga je moramo održavati da svu njenu efikasnost i lepotu osetimo i naredne sezone. Strunu održavamo tokom sezone redovnimn premazivanjem sredstvima koja idu u koplet pri kupovini stune ili ih kupujemo zasebno.

SC6
Najviše pažnje treba posvetiti na kraju sezone kako bi nam struna trajala duže. U slučaju da pri kupovini strune niste dobili nikakvo sredstvo za održavanje pristupite na sledeći način: nalijte mlaku vodu u kadu i nekoliko centimetara stavite šampon za kosu otprilike za jedno pranje kose, razmešajte rukom da se šampon istopi u vodi. Potopite razmotanu strunu i ostavite sa stoji 10 – 15 minuta. Ponovite postupak samo sa čistom mlakom vodom bez šampona. Onda isušite strunu provlačeći je nekoliko puta celom dužinom kroz suvu pamučnu krpu. Kad strunu osušimo namastiti je sredstvom koje ste dobili pri kupovini. Ako nemate, na parče filca nanesite malo glicerinske kreme za ruke i provlačite strunu kroz presavijeni filc nekoliko puta celom dužinom. Ovako opranu i namašćenu strunu je najbolje namotati u originalno pakovanje, a ako ga nemamo može da nam posluži neka plastična cev, stara tuba za štap, samo nemojte namotavati strunu na kartonsku cev, jer će karton da upije svu masnoću koju ste naneli.

Vision GT

Mušičarski čekrk

Od prvog do zadnjeg dana ribolova naš mušičarski čekrk ratuje neprekidno sa peskom, blatom i prljavštinom. Kad primetimo još u toku ribolova da nešto zapinje treba skinuti špulu sa čekrka i odstraniti pesak po mogućnosti još na vodi. Čekrke delimo na manje i više komplikovane. Kod manje komplikovanih čekrka je dovoljno da odvojimo špulu od korpe, natopimo krpicu u benzin za skidanje fleka i mrlja i prebrišemo krpicom špulu i korpu, te skinemo staru mast i nanesemo novu na zupčanike. Kod čekrka koji imaju kuglične ležaje, koji su obično zatvorenog tipa ne natapajte ležajeve benzinom niti bilo kojim sredstvom za skidanje masnoće, očistite ih samo suvom i čistom krpicom. Špulu i korpu obrišite krpicom i benzinom, a kad benzin ispari ceo čekrk isprskaje sprejem WD – 40. Ako imate uputstvo proizvođača najbolje je postupiti po originalnom uputstvu.

Mušičarski štap


I na kraju njegovo veličanstvo štap, koji je dugo biran na sajmovima, internetu ili uz pomoć kolege mušičara. On je ona karika u lancu koja je kod nas mušičara nekako najvažnija i koja nosi sav teret ribolova. Pruža nam zadovoljstvo kod izbačaja, a nebrojeno puta je zamarao primerke vredne pomena u ribolovačkim pričama, pa je zato i red da bude održavan tokom sezone i van nje. Nakon dužeg korišćenja, najviše nečistoće se nekako nakupi na plutanoj dršci i oko sprovodnika.

Čišćenje oko sprovodnika zahteva više pažnje, najbolje je uzeti MER GLAS sredstvo za čišćenje staklenih površina sa pumpicom. Sprovodnike naprskamo “merom”, sačekamo da odstoje 5 – 10 minuta, pa ponovimo proces. Uzmemo staru četkicu za zube i krenemo sa čišćenjem dok i zadnja trunka prljavštine ne bude skinuta. Mer glas je na bazi alkohola tako da neće doći do bilo kakvog oštećenja laka.

Plutani držač čistimo na sledeći način: u sapunicu potopimo četku za pranje ruku i dobro očistimo plutu, a zatim ceo štap prebrišemo vlažnom krpom. Štap isušimo suvom krpom i ne vraćamo u tubu već ostavimo da se štap provetri nekoliko dana, dok se potpuno ne osuši. U međuvremenu operemo platnenu futrolu i tubu i stavimo na sušenje. Posle ovakvog procesa se obično pojavljuju oštećenja kao što su: ispucali lak na štapu, ostećenje sprovodnika, ostećenja mesta gde je sprovodnik vezan za štap. Ako ste manje vešti i smatrate da ova oštećenja ne možete popraviti, najbolje je otići kod stručnog lica za ovakve poslove. On će osvežiti vašeg ljubimca, a vama će biti zadovoljstvo koristiti isti štap i naredne sezone.

waders-bgOstali pribor i oprema

Za sve ostalo što nije pomenuto – čizme, cokule, meredov, naočale, prsluk i šešir važe tehničke norme održavanja i isto pravilo: OPRANO, SUVO, ČISTO. Samo ovakvim održavanjem ćete produžiti radni vek vašega pribora, odeće i obuće.

Nadam se da će početnici, a i oni stariji prihvatiti neki od mojih predloga, kao što sam ih i ja prihvatio od starijih i umešnijih kolega. Sve ove radnje će smanjiti nestrpljenje do početka nove sezone. Puno pozdrava iz Vranja i vranjskih kolega mušičara. Bistro!

 Tekst i foto: Karanfilović Goran – Kifla

foto: Arhiva Mušičara

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*