Naprava za čišćenje špage

Naprava za čišćenje špage

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUradi sam: Naprava za čišćenje i podmazivanje mušičarske špage

Jedno svibanjsko jutro, malo maglovito, ali je dan bio obećavajući, sa suncem. Dolazim kod prijatelja, kod kojeg je na noćenju bila malo veća grupa mušičara. U njegovom malom šljiviku vidim nekoliko njih kako se muvaju lijevo – desno, neki se malo sudaraju i ništa mi nije jasno.

Tek kada sam parkirao auto vidim od stabla šljive do drugog stabla rastegnute mušičarske špage (skoro da je bilo premalo stabala šljiva), a dečki preko svojih špaga povlače krpice i tako ih čiste i podmazuju za skori ribolov. Možda je to i dobro ovako rano ujutro, jer se lakše “preboli“ naporna mušičarska noć.

Taj dan sam u ribolovu malo razmišljao kako izbjeći ovo “ritualno sudaranje“ i došao do ideje da napravim napravu koja bi mi pomogla kod čišćenja i podmazivanja moje mušičarske špage. Kako istu čistim poslije svakog povratka sa vode (valjda je zato i imam već petu sezonu, bez ijedne napukline) trebala mi je ova jednostavna naprava. Nju vidite na slikama, a napravio sam je za jedno poslijepodne.

Izrada naprave

Izabrao sam 5cm debelu bukovu dasku, zbog njene težine. Napravi je potrebna težina da bi bila stabilnija kada je stavite na podlogu. Nakon blanjanja i malo ručnog brušenja, izrezao sam podlogu koja ima dimenzije 12 x 50cm. Od iste daske izrezao sam i tri manja komada dimenzije 10 x 8cm od kojih jedna služi kao nosač stare mušičarske role, a između druge dvije postavljen je dio starog špinerskog štapa i to onaj na koji se montira rola.

Bridovi podloge i tri nosača (prije lijepljenja i premazivanja lazurom za drvo u boji) su obrađeni glodalom za drvo i to samo zbog estetike, a onda međusobno zalijepljeni

Stara ispravna mušičarska rola vijcima je spojena na drveni nosač i drvofixom uzdužno zalijepljena na podlogu oko 2cm od ruba. Drugi komad je zalijepljen isto na udaljenosti od dva cm od drugog ruba podloge, a treći komad na udaljenosti koju određuje nosač role sa starog špinerskog štapa. Taj nosač odrezan je sa prstenima i navojem zajedno i služi da se u njega stegne naša rola na kojoj je špaga koju treba očistiti i podmazati. Sa donje strane podloge u četiri kuta su zalijepljene gumene brtve za vodovodne slavine koje pomažu da naprava ne klizi po stolu.

Postupak kod čišćenja i podmazivanja

Postupak kod čišćenja i podmazivanja mušičarske špage je vrlo jednostavan. Rolu sa špagom učvrstim između dva prstena i maticom pritegnem, kao što se špinerska rola učvršćuje na štap, a početak špage par cm provučem kroz jednu rupicu koje su već na staroj učvršćenoj mušičarskoj roli. Dok namatam špagu na staru rolu pamučnom krpicom sa nje čistim prljavštinu i tako do kraja, a ako je potrebno postupak ponovim namatajući špagu natrag na rolu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zatim drugom krpicom, na kojoj je naneseno sredstvo za podmazivanje (u mojem slučaju komadić jelenske kožice za čišćenje naočala) lagano prelazim preko špage i namatam je natrag na rolu.

Na ovaj način špaga je čista i podmazana u samo par minuta. Ako vani pada kiša ili ne daj bože snijeg, vas nije briga, jer ste posao završili kod kuće na malenom prostoru. Onim mojim mušičarima sa početka priče je čišćenje i podmazivanje mušičarske špage bila noćna mora, a pogotovo je teško ako nema šljiva i drugog drveća. (damir.bozicevic@hac.hr)

Tekst i fotografije: Damir Božićević

Loading

1 Comment on “Naprava za čišćenje špage

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*