Mušičarski meredov – izrada

Mušičarski meredov – izrada

SBS izrade drvenog meredova za mušičarenje

Pozdrav svima koji čitaju ovaj tekst,

Proteklih pola godine pored poslovih obaveza, posvetio sam se i ručnom pravljenu mušičarskog meredova. Želja za ovim poduhvatom se javila nakon višegodišnjeg listanja slika raznih mušičarskih časopisa i pronalaženja velikog broja raznovrsih meredova.

Pretragu interneta za nacrt meredova smo počeli jako rano. Nakon nalaženja odgovarajućeg nacrta prvi dan izrade posvetili smo pravljenju kalupa.

Nakon izrade kalupa i izrade tankih drvenih traka drugi dan smo iskoristili za savijanje traka oko kalupa i dobijanje okvira meredova. Inače, trake su napravljene od hrastovog i jasenovog drveta (hrastove su tamnije, a jasenove svetlije), debljine oko 2mm.

Trake postavljene na kalup treba ostaviti 24h da bi poprimile oblik kalupa. Vreme čekanja iskoristili smo za pravljenje drške. Drška je izradjena od jasenovog drveta. Kada je sve bilo završeno usledilo je lepljenje svih delova. Koristili smo Henkelovo moment tutkalo koje se pokazalo kao izuzetno kvalitetno.

Sušenje je takođe proces koji zahteva vreme, pa smo tek nakon nakon određenog vremena izvadili meredov iz kalupa. Najsigurnije je ne dirati ga 24h, dok se lepak potpuno ne osuši.

Prvo zadovoljstvo se pojavilo kada smo shvatili da se meredov nije odmah raspao po vadjenju iz kalupa. Dobijen je željeni oblik i čvrstina. Nakon toga usledilo je prva gruba obrada ivica i dobijanja prvog oblika meredova.

Nakon grube obrade ivica zaključili smo da je potrebno dorađivati debljinu drške kao i da želimo da napravmo logo koji će biti urezan u drvetu.

Sledi završno lakiranje i postavljanje mrežice.

Meredov je spreman i testiran na Zapadnoj Moravi, ali ovaj put bez ulova. Nadamo se da će uskoro biti testiran uz adektvatan ulov.

Uskoro planiramo još jedan projekat pravljenja meredova drugačijeg izgleda, pa se nadamo da će i on biti uspešan kao i ovaj.

Pozdrav svima,

Slobodan Vukojičić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*