Mušičarac za češko nimfarenje

Mušičarac za češko nimfarenje

Musicarac za cesko nimfarenje web2

Czech Style Nymphing – Byron.
Mušičarac za češko nimfarenje (opis i test)

U moru “novih” modela mušičarskih štapova jedan mi je naročito privukao pažnju – mušičarac za češko nimfarenje. Znam da od virtuelnog probavanja, a i klackanja na suvo, nema ništa, morao sam ga sebi priuštiti. Idem logikom – probam ga, pa ga prosledim drugome. Makar sam bogatiji za jedno iskustvo.

Desilo se apsolutno suprotno. Štap mi se srodio sa rukom i u pravom smislu sam shvatio šta je to češko nimfarenje. Prošla je cela ribolovna sezona i oko tridesetak ribolova sa ovim štapom.

Musicarac za cesko nimfarenje web1

Kompletan naziv mu je Czech Style Nymphing 9,6″ #3 Byron.

Dužina 2,90m je sasvim dovoljna za ovaj stil mušičarenja. Mislio sam da nije tako i da je lakše voditi nimfe sa dužim štapovima. Teoretski je tako, ali sa povećanjem dužine gubi se potrebna oštrina štapa, samim tim i njegova osetljivost na udarac ribe.
Sa dužim štapom (npr 10″ ili 11″) je ribolovac ograničen mestima za pecanje ukoliko peca na manjim rekama čije su obale više obrasle rastinjem. Duži štap je, naravno, malo teži. To se odražava na celodnevni ribolov. Sa povećanjem dužine gubi se postojeći balans.
Dužina od 9,6″ sasvim odgovara za mahanje (čak i samo sa monofilom) teškim nimfama i pecanje na veće daljine (5-10m od ribolovca).

AFTMA #3 je prava takmičarska. Time mislim na osetljivost, brzo rukovanje i reagovanje na udarac. Odlično izlazi na kraj sa manjim ribama. Problem nastaje kada se na udici nađe riba od 0,5kg ili veća. Sa većim ribama nastaje problem – ukoliko je reka puna prepreka postoji šansa da ćemo je izgubiti. Nemoguće je bezdušno i na silu izvući veću ribu iz vode ovim štapom. Dve najveće ribe koje sam imao na ovom štapu (pastrmka od oko 55cm i mrena od oko 65cm) izgubio sam posle višeminutne borbe i zamaranja. Možda je za veće ribe bolji izbor #4.

Musicarac za cesko nimfarenje web3
Nekoliko puta sam u nuždi pecao suvom mušicom ovim štapom. Zabačaji su sporiji, kontra treba biti za nijansu jača nego inače ali izvodljivo je

Težina štapa je 107gr što ga svrstava u red lakših štapova namenjene ovoj svrsi.

Upakovan je u platnenu i tvrdu kordura futrolu – pozitivno

Broj sekcija je 4-pozitivno. Zgodan za transport

Musicarac za cesko nimfarenje web4

Cena oko 110 – 120e – pozitivno. To je jedan od najjeftinijih štapova za češko nimfarenje

Oliver Kuzmanović – Kuzma
Sa bloga Fairy-river

Loading

2 Comments on “Mušičarac za češko nimfarenje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*