Mihailo Petrović – Mika Alas

Mihailo Petrović – Mika Alas

Na današnji dan 08. juna 1943. godine umro je naš najveći matematičar Mihailo Petrović, šire poznat po nadimku Mika Alas.

Bio je osnivač Beogradske matematičke škole, profesor Beogradskog Univerziteta, član Srpske kraljevske akademije, kao i većeg broja inostranih akademija. Kao mlad je položio majstorski ispit ribarskog esnafa, a dobio je i nadimak Mika Alas, zbog velike ljubavi prema ribama i ribarenju.

Napisao je više od 400 radova iz teorijske i primenjene matematike, mehanike, geometrije, …

Tvorac je matematičke fenomenologije, teorije matematičkih spektara koja je našla primenu u astronomskim, statističkim i drugim izračunavanjima. Uz ovo, dao je ogroman doprinos matematičkoj analizi, teoriji diferencijalnih jednačina i teoriji funkcija.

Autor je velikog broja naučnih radova i nekoliko dela, među kojima su najpoznatija: “Kvalitativna integracija diferencijalnih jednačina”, “Elementi matematičke fenomenologije”, “Fenomenološko preslikavanje”, “Predavanja o matematičkim spektrima”, kao i popularnih putopisa “Kroz polarnu oblast” i “U carstvu gusara”.

Izdao je i veći broj dela iz oblasti ribarenja, kao što je između ostalih, naučna publicistika “Roman Jegulje” i najpoznatije među njima “Ribarstvo”.

Zavirimo u Knjigu “Ribarstvo” Mihailo Petrović

Sastavio Vladimir Jovicki Jovis

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*