Mali trikovi kod mušičarenja 6.

Mali trikovi kod mušičarenja 6.

Tips-and-tricks

Ovu su mali trikovi kod mušičarenja koje treba primenjivati i tako sebi boravak na vodi i mušičarenje učiniti komfornijim i uživati u njemu.

U šestom nastavku ovog serijala dajemo tri praktična saveta, trika (ideje):
Kako sigurno postaviti lupu na kačket (hair eyes) bez obzira na debljinu širita, kako postaviti strunu na malu mašinicu koja nije Large arbor i kako čuvati sitnice od materijala koje koristimo tokom pravljenja naših imitacija

——
Postavljanje lupe na kačket

Lupa za kačket (hat eyes), koju sam godinama koristio bez problema na kačketima, ima držač štipaljku koji je vremenom popustio – malo se raširio. Imao sam problem spadanja i par puta sam imao sreću da je lupa pala pored mene, a jednom sam je čak našao u vodi. Drugi problem je bio što su se pojavili odskora kačketi sa užim širitom, a ja ih imam nekoliko i obožavam ih nositi (poklon od Marka Porobića).

silikon web5

silikon web2
Jedno veče smo se družili kod mene i taj sam problem izložio ekipi i govorio kako sam koristio krpicu. Jovan je došao na ideju da stavimo silikon ispod koji će fiksirati štipaljku lupe u položaj koji želimo. Tako je problem rešen. Kada se kačket treba oprati lagano skinemo lupu sa širita i nakon sušenja ponovo vratimo. Jednostavno, a efikasno.

silikon web1 silikon web3

…. (Autor: Jovan Ognjanović i Ivan Korhner)

—–
Postavljanje strune na male mašinice (role, čekrke)

Svi smo imali sličnih problema, kada koristimo mašinice koje nisu Large arbor tipa*, jer ne može lepo stati backing, struna i predvez s tipetom kada je namotamo. Evo rešenja uz objašnjenje.

reel-type web

Taj sam problem imao sa mašinicom Lomasa ALC3/4 i strunom Guideline WF4F koju koristim uz svoj štap Exori Yellowstone #3/4 od 7feta. Mašinica nije Large arbor konstrukcije. Iako sam ostavio samo 15cm backinga opet sam imao problem kod namotavanja sistema, jer je struna od 27m i predvez sa tipetom teško stajala na čekrk pa sam morao često odmotavati i ponovo lepo slagati, da bi po završetku pecanja mogao sve spakovati.

pribor web01

masinica web3
Prijatelj Daniel Gavran mi je rekao da je taj problem rešio tako što je skratio strunu sa zadnje strane za nekih 3-5 metara i time problem smeštaja rešen. Obradovao sam se toj ideji, odmotao strunu – skratio je i rešio svoj problem. Ujedno sam i podmazao strunu.

struna visak web masinica web1 masinica web2

pribor web

* Large arbor čekrci. Imaju manji prečnik, ali su širi, pa lakše stane struna i više bekinga, u odnosu na starije i uže tipove čekrka.

…. (Autor: Daniel Gavran i Ivan Korhner)

——–
Čuvanje sitnica

Kako čuvati sitnice koje koristimo tokom pravljenja naših imitacija, a da sve bude sigurno smešteno, pregledno i uredno?

kutijica web2
Jedna od ideja sam video na profilu našeg povremenog saradnika Jože Hafnera iz Slovenije koji je uredno složio tungsten glave u okrugle kutije sa pregradama me je oduševilo.

kutijica web
Takvih kutijica ima u pozamanterijama i nisu skupe. Pored glava tu možete čuvati i udice, otežanja drugih oblika, oči od mesinga i tunstena, ili … Sami sebi organizujte.

…. (Autor: Jože Hafner i Ivan Korhner)

Priredio Ivan Korhner/OnlineMušičar

nalepnica musicar web malecka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*