Mali trikovi kod mušičarenja 3.

Mali trikovi kod mušičarenja 3.

keramicke bobine

Mali trikovi kod mušičarenja 3.

Ovu su mali trikovi kod mušičarenja koje treba primenjivati i tako sebi boravak na vodi i mušičarenje učiniti komfornijim i uživati u njemu.
U trećem nastavku ovog serijala dajemo tri praktična saveta, trika (ideje):
Kako održavati štap za mušičarenje da uvek bude kao nov, korišćenje bobine s keramičkom cevčicom i uvrtanje pera kod izrade imitacija.

Održavanje mušičarskog štapa

Nakon dužeg korišćenja, najviše nečistoće se nekako nakupi na plutanoj dršci i oko provodnika.
Čišćenje oko provodnika zahteva više pažnje, najbolje je uzeti MERGLAS sredstvo za čišćenje staklenih površina sa pumpicom. Provodnike naprskamo “merom”, sačekamo da odstoji 5 – 10 minuta, pa ponovimo proces. Uzmemo staru četkicu za zube i krenemo sa čišćenjem dok i zadnja trunka prljavštine ne bude skinuta. Merglas je na bazi alkohola tako da neće doći do oštećenja laka.

ciscenje pribora web
Nakon musicarenja na moru dobro je oprati sve u slatkoj vodi!

drska stapa web
Plutani držač čistimo na sledeći način: u sapunicu potopimo četku za pranje ruku i dobro očistimo plutu, a zatim ceo štap prebrišemo vlažnom krpom. Štap isušimo suvom krpom i ne vraćamo u tubu odmah, već ostavimo da se štap provetri nekoliko dana, dok se potpuno ne osuši. U međuvremenu operemo platnenu futrolu i tubu i stavimo na sušenje.

cleaning web
Po potrebi popravimo neravnine finom šmirglom

provodnici na stapu web seat web
Posle ovakvog procesa se vide oštećenja kao što su: ispucali lak na štapu, oštećenje provodnika, oštećenja mesta gde je provodnik vezan za štap, … Ako ste manje vešti i smatrate da ova oštećenja ne možete popraviti, najbolje je otići kod stručnog lica za ovakve poslove. (Goran Karanfilović)

—-
Keramička bobina

Jako je bitno da kada pravite imitacije bobina, na kojoj je smešten kalem s osnovnim koncem, ima otvor kao na slici (Keramika). Malo su skuplje, ali vam konac neće pucati – obično pukne kad ne treba.

t-bob-detail web Keramicka bobina 1
Ima ih u raznim cenovnim kategorijama, a vi sebi priuštite onu koju možete.
Ako imate klasičnu metalnu bobinu i kida vam konac, rešenje je u tome da ispolirate cevčicu kroz koju ide konac bakarnom žicom. To treba raditi malo duže, ali radi posao. Uživajte u vezanju imitacija!

bobbin_ceramic Keramicka bobina

—–
Uvrtanje pera kod pravljenja mušice

Feather Twist [fæda twist, d sa jezikom među zubima, kratko a i i]: Proces korišćenja pera ili delova pera za formiranje tela ili toraxa mušice.

C7-copy-620x339
Uvrtanje daje skladno telo – jedna od faza u izradi mušice Mankov

redamsel5

Pero ili isperci se vežu na udicu, uvrnu jednom, dvaput ili više puta, vežu i višak odreže. Ovim postupkom se dobija gušća forma tela ili toraxa mušice od pera, a povećavaju se plovne sposobnosti mušice posebno kada se koristi CDC pero!

feather-twist-300x227

Uživajte u pravljenju mušica!

Priredio Ivan Korhner/OnlineMušičar
nalepnica musicar web malecka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*