Mali trikovi kod mušičarenja 18.

Mali trikovi kod mušičarenja 18.

Ovu su mali trikovi kod mušičarenja koje treba primenjivati u praksi i tako sebi boravak na vodi i mušičarenje učiniti komfornijim i uživati u njemu.

U osamnaestom nastavku ovog serijala dajemo tri praktična saveta, trika (ideje):
Buđ na pluti štapa, Flash trakica u krilima ili repu i Kako lako pronaći kraj tipeta

——

Buđ na pluti štapa

Kako očistiti buđ* (plesan)? Mrlje od buđi na plutanoj dršci štapa nastanu kada se ne skine zaštitna folija koja štiti plutu od prljanja. Folija se skida, jer pluta mora da „diše“. Sa folijom preko plute se stvara kondenzat, a kasnije i buđ.

Ako se ipak pojavi buđ, mrlje isperite sapunicom i oprani deo štapa s plutom izložite suncu. Ako se i posle toga poznaje mrlja istrljajte je limunovim sokom i operite.

*Buđ stvaraju mikroskopski sitne gljivice (lat. fungi) koje se nalaze svuda oko nas (u našoj kući, kancelariji, na ulici itd). Te sitne spore slobodno lebde kroz vazduh i padaju na površine koje su plodno tlo za njihovo razmnožavanje. Kada se zadese na toplim i vlažnim površinama, dolazi do njihovog multipliciranja i stvaranja buđi. Da stvar bude gora i opasnija, posle nekog vremena počinju da emituju nove spore koje se dalje šire vazduhom.

Sa neta
Priredio Ivan Korhner

——

Flash trakice u krilima imitacije

Da bi imitacija naše mušice bila što uverljivija u krila se može postaviti flash trakica u boji perl. Obično se postavljaju 2 ili 4 komadića trake čija je dužina kao krila od CDC, ili nekog drugog materijala.

Presijavanje na suncu ovih trakica će lakše prevariti ribu.

Postavljaju se u krila imitacije mrava i buba od policelona, strimera, ali ga postavljau i u repiće kod imitacija jednodnevki ili kao zadak kod imitacija kedisa.

Nekoliko imitacija urađenih na ovaj način. Vladimir Petrović Oholi iz stavlja na svoje imitacije mrava.

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Vladimir Petrović Oholi

——

Kako lako pronaći kraj tipeta

Često pitanje koje sebi postavljamo kada smo na vodi i treba naći kraj tipeta da ga zajedno sa strunom i predvezom provučemo kroz karike štapa.

Postoji jednostavno rešenje tako što ćemo po završetku mušičarenja i skidanja muhe, svezati kraj tipeta za gumicu. Namotati strunu, predvez i tipet na mašinicu, a gumicu sa zavezanim tipetom postaviti preko držača mašinice.

Ideja i realizacija Oliver Kuzmanović
IG – @wooden.fly.boxes i TT – @wooden.fly.boxes

Priredio Ivan Korhner

Foto: Arhiva Mušičara i Internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*