Ljeskovi štap za pecanje – odolijeva modernoj tehnici

Ljeskovi štap za pecanje – odolijeva modernoj tehnici
Ado na Ribniku

Ljeskovi štap za pecanje – odolijeva modernoj tehnici

Rijeke Komova bogate ribama privlačile su robolovce iz raznih krajeva, ali i mještane kojima je ribolov oduvijek bio dio života i važna razonoda …

U pređašnjim vremenima, a često i danas, ribolovci ovdje ispod Komova, sami prave pribor za pecanje kao što je pleteni konac, kovane udice, vještačke mušice, a kao štap za pecanje korišten je takozvani ljeskovi štap ili ljeskovak.

Lijeska (Corylus avellana) je drvo koje može da poraste i do 15 metara. Podobna za pravljenje štapova za pecanje, jer je kao resurs u ovim krajevima neiscrpljivo drvo, lako se obrađuje i lijeska kao drvo je izuzetno pravilnog oblika, elastično, lagano, pravo.

Ado na Ribniku sa ljeskovakom

Ljeskovi štap za pecanje je vrlo osjetljiv na dodir mamca od ribe ili kada olovo dodiruje kamenje ili pijesak. Jasno prenosi zvuk, vibraciju i dodir iz vode i tako je za, kako iskusne ribolovce tako i za početnike kao sonda.

Ado pokazuje ljeskovak
Ljeskovak

Ovaj štap je stoprocentno ekološki, ne košta ništa, ima dobre osobine, još uvijek se može vidjeti na ovim prostorima, a poznavaoci ove tehnike kažu da ne zaostaje za modernom pecaroškim priborom.

Starina Ljubo Vučić na Ribniku sa ljeskovakom

Sa: http://www.komovi.com/index.php/lov-i-ribolov/123-ljeskovi-stap-za-pecanje-odolijeva-modernoj-tehnici

Priredio IK
Fotografije iz arhive Mušičara

Loading

1 Comment on “Ljeskovi štap za pecanje – odolijeva modernoj tehnici

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*