Ado s ljeskovcem

Ado s ljeskovcem

Ado lipljen ljeskovac web 2Ado s ljeskovcem

Štap sam video obješen na restoranu “KOMUNA” u Ribniku i pitao ih da li mogu da ga uzmem i napravim par zabačaja s njim. Naravno dali su mi da probam. Sve je bilo na njemu već namontirano, nekakav debeli silk (najlon) umjesto strune… Stavio sam na kraju te strune tipet 0.10mm i krejicu.
I probao!

Ado ljeskovac web 1
Restoran “Komuna” Ribnik

Ado ljeskovac web 11

Ado ljeskovac web 5

Ado ljeskovac web 4

Ado ljeskovac web 3

Ado ljeskovac web 2

Naravno riba je uzimala i uhvatio sam nekoliko lijepih riba (lipljana i pastrmki) sa ljeskovcem. Mislim da bi trebao svako probati ljeskovac, jer je to “doživljaj”. Lijep osjećaj je imati ribu na štapu/ljeskovcu. Poslije su mi rekli da im je taj štap poklonio na otvorenju “KOMUNE” Ljubomir Vučić – Ljupče, stari učitelj iz Ribnika (o njemu smo pisali u broju 3. Mušičara)   https://www.musicar.rs/starina-ljubo-i-njegov-ljeskovac/

Ado lipljen ljeskovac web 1

Ado potocara ljeskovac web 1

Ado lipljen ljeskovac web 2

Bio sam sa francuzima taj dan i kad oni su vidjeli taj štap počeli su me ispitivati, tako da sam zamolio osoblje da ga uzmem i demonstriram im staru tehniku mušičarenja.
Francuzi su bili oduševljeni. Tu je bilo još stranaca ribolovaca koji su rado gledali demonstarciju stare tehnike mušičarenja – “bosanske tenkare”.

Ado – Admir Jeginović

Loading

4 Comments on “Ado s ljeskovcem

  1. Bravo Ado! Treba poštovati tradiciju naših prethodnika, koji su i sa tako robusnim priborom znali uhvatiti lepe i velike ribe. Drago mi je da si strancima pokazao kako se to nekada, pa povremeno i sada radilo u Bosni.

  2. Postovani Ado, lov ljeskovim stapom je u mome zivotu, jedno od najdrazih iskustava i sjecanja. Moji djecacki dani na Buni sa njim donijeli su mi mnogo zadovoljstva i mnoga iskustva o ponasanju riba specijalno lipljana i pastrve. Tebi svako dobro i Bistro svima nama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*