Korisni savjeti za održavanje pribora

Korisni savjeti za održavanje pribora

fly_box_optionsKorisni savjeti za održavanje pribora

Vrijeme je da pregledate svoj pribor i opremu i spremite ga za narednu sezonu.

Pregledajte kutije

Provjerite stanje mušica. One oštećene treba odstraniti, drugima su slomljena ili savijena krila, a neke su opet u cijelosti deformisane.

Naparite na nekoliko sekundi svaku sumnjivu mušicu. Držeći oštećenu mušicu iznad pare, prstima joj pažljivo ispravite krila i staviti svaki isperak na svoje mjesto, izgledat će kao nova!
Iskoristite priliku da pregledate sve kutije i složite mušice po redu, suhe, mokre, nimfe i potezanke – strimere. Oni koji sami vezuju muhe, mogu nadopuniti kutiju modelima koje su izgubili za vrijeme prethodne sezone ili je obogatiti novim kreacijama.

Složite strunu

Izvadite strunu iz kotura kako bi se ispravila i bila spremna za novu sezonu. Pripravite blagu mješavinu mlake vode i praška za suđe ili šampona. Spužvicom pažljivo očistite strunu. Nakon što strunu operete i dobro je obrišete mekanom krpicom, lagano je namastite. Krpa od mikrofibera je za to odlična.

Očistite pribor

Prut je dovoljno obrisati finom suhom krpom. Kotur očistite s vanjske strane mekanom četkicom, provjerite mu unutarnji mehanizam i po potrebi ga podmažite. Provjerite i sav ostali pomoćni i sitni pribor, kao što su predvezi, prihvatna mrežica – meredov.

Prsluk

Presložite stvari u džepovima prsluka i izbacite nepotrebno. Stvari u prsluk vraćajte u iste džepove. Kada se taj posao završi, više nije tako teško imati sređen pribor i uvijek znati gde se šta nalazi.

Iz Mušičara Broj 7. strana 46.

Priredio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*