Koliko vode nam je dnevno potrebno?

Koliko vode nam je dnevno potrebno?

voda

Koliko vode nam je dnevno potrebno?

Minimalno tokom dana treba da se unese 800 mililitara tečnosti, a sve preko toga je individualno. Voda je neophodna za svaki metabolički proces u telu, ali treba li je piti pre nego što osetimo žeđ. Postoji niz konfuznih informacija vezanih za vodu i žeđ. Da li je zaista potrebno popiti do osam čaša dnevno?
Vodu bi trebalo da pijete samo kada ste žedni, i jednu čašu više, a ne dva/tri litra, kao što se u poslednje vreme često savetuje. Minimalno tokom dana treba da se unese 800 mililitara tečnosti, a sve preko toga je individualno, i zavisi od spoljašnje temperature, fizičke aktivnosti, znojenja ili gubitka tečnosti na druge načine, upozoravaju stručnjaci.

– Kada se govori o unosu tečnosti, uvek treba računati i onu koju uzimamo hranom – kaže profesor dr Tomislav Jovanović, profesor Instituta za medicinsku fiziologiju “Rihard Burijan” Medicinskog fakulteta u Beogradu. – Svako ko se zdravo hrani, tokom dana pojede nešto i kašikom, supu, čorbu ili slično, i na taj način unese određenu količinu tečnosti.

1288330796520cb35d63381267633418_orig

Kako se sa starenjem smanjuje količina vode u organizmu, a posledično tome se smanjuje i osećaj žeđi, stručnjaci savetuju da se svakog dana uzima jedna čaša više od potreba organizma. Na taj način će se usporiti gubitak vode iz organizma i svi posledični procesi koji prate dehidrataciju.

Može se i preterati!
“Naravno da možete i da preterate sa količinom”, kaže Kaza, “a to je ponekad opasno po život”. Previše vode može da dovede do simptoma hiponatremije, stanja u kojem nivo natrijuma u krvi postaje opasno nizak. Poremećaj soli i vode u telu oseti oko jedan procenat maratonaca, trkači na kraće staze, oni koji maratonsku trku završe posle više od četiri sata, i oni koji mnogo pešače ili trče u hladnijim vremenskim uslovima (kada se mnogo ne znoje).

f_83110_1.1 Chestpacks_Orvis_LightweightSafePassageWaist-ChestPackCombo_360
Kada ste u ribolovu, posebno leti treba piti mnogo tečnosti da ne dehidrirate. Uvek sa sobom treba imati flaš(u)icu sa vodom u prsluku ili torbici. Ja naprimer na r. Gradac popijem leti i do 4-5 flašica od ½ litre vode za celi dan, a moj prijatelj jedva 2 flašice. Sve je individualno! Flašicu punim na brojnim izvorima.

B92.net

Priredio IK/OnlineMušičar

nalepnica musicar web malecka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*