Kako se vadi krpelj?

Kako se vadi krpelj?

Kako se vadi krpelj?
(bugarski tekst)

Ovih dana maja krpelji su česti i mogu se zakačiti ljudima koji borave u prirodi, posebno nama mušičarima koji se šetamo obalom i po livadama. Oprez! Evo kako ga možete bezbedno skinuti sa sebe uz pomoć neke od ovih metoda

Uzmi mali šrpic za jednokratnu upotrebu i odseci vrh. Postavite pažljivo na mestu gde je krpelj, videti ilustraciju. Povucite prema gore klip šprica i krpelj će kompletan da izađe. Mesto uboda isprati sa alkoholom ili nekim drugim dezinfekcionim sredstvom.

Ako nemate trenutno špric pri ruci, možete da koristite bilo koju užu cev. U tom slučaju, stavite maramicu preko cevi na rupu i usisavajte. Maramica je tu da ne progutate krpelja.

Možete ga izvući metodom vakuuma kada šolju, staklenu teglicu ili bočicu zagrevate preko sveće ili upaljača. Stavite je na mesto ujeda i sačekate 5 minuta. Vakuum koji se stvori će izvući krpelja.

Bez obzira na način na koji ste povukli ili izvukli krpelja obratite se lekaru što pre – maksimalno do 6 sati gde morate primiti injekciju protiv encefalitisa izazvanog eventualno zaraženim krpeljom.

Mazanje uljem nije efikasna efikasna metoda, a u nekim slučajevima zna čak biti i opasno.

Sa bugarskog uz korištenje google translate preveo Ivan Korhner
Fotografija: internet


Original – bugarski (fotografija)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*