Kako pronaći gde vam je procurilo?

Kako pronaći gde vam je procurilo?

procuilo web1

Kako pronaći gde vam je procurilo?

Možda vam se već desilo da vam je na ribolovu u Goretex pantalone (kombinezon – waders) procurila voda. Ništa strašno, to se desi svakome, prije ili kasnije. Pitanje je, kako pronaći, gde curi, kako bi efikasno eliminirali nastalu štetu.

Postoji nekoliko tehnika, kako pronaći rupu (uđete u tamnu sobu i u pantalone stavite svjetiljku, pa vidite svjetlost na rupi ili naspete vodu o pantalone i opet vidite gdje curi – prije toga pantalone izvratite). Sve su ove tehnike dosta dobre, ali po meni najbolja je tehnika upotrijebom Izopropanola (vrsta alkohola).

Izopropanol alhohol se koristi za razmašćivanje elektronike, ali dobro se pokazao i kod opravke ribolovačkih pantalona. Iako imate puno “Šljive” na zalihi, ne koristite je za ovaj postupak, već je upotrebite u medicinskle svrhe ;).

izopropanol web
Izopropanol alhohol

Popravka pantalona

A sad da se latimo posla. Najprije okrenite pantalone naopako – izvratite. Pre nego što krenemo dalje, mora da raščistimo još samo jednu sitnicu. Ova tehnika je upotrebljiva samo na Goretex (Gore-tex u originalu) ribolovačkim pantalonama, na ostalim materijalima, po navodu majstora ne radi, a ja je takođe nisam testirao.

Znači pantalone smo okrenuli naopako i vezali ih na neko prigodno mjesto: terasa, balkon ili bašta – nikako u dnevni boravak, jer bi vam to bio poslednji rad u životu.

Vesanje web procuilo web2 procuilo web1
Pomiješamo Izopropanol alkohol i destiliranu vodu u razmjeri 50/50 i stavimo je u prskalicu.
Prskamo pantalone od gore prema dole sa svih strana i dobro ih nakvasimo. Posle nekoliko minuta, na mjestu gdje vam curi nastaće tamna (skoro crna) mrlja.

Markirano web
Sačekajte da se malo osuši (5 – 10min) i onda markerom markirajte mjesta.

Ostavite pantalone da se dobro osuše i zalijepite ih nekim ljepkom za popravku Goretexa. Ja Koristim Aquaseal, ali možete koristiti i neki drugi lijepak koji vam je na razpolaganju (Stormsaure, Aquasure, …)

aquaseal liquid web Aquasure1 web Stormshure web aquaseal web
Kad se ljepak osuši, navucite pantalone, pomolite se da ste pronašli sve rupe i pravac u vodu.

Marko Nahtigal – Fibrca

Loading

2 Comments on “Kako pronaći gde vam je procurilo?

    • Najbolji način je, da napunite kadu sa vodom, stavite u nju malo sapuna, naduvajte pantalone (može se to napraviti usisivačem sa one strane gdje vazduh izlazi) i stavite pantalone u vodu. Tamo gje je rupica napraviće se mjehurčići. Markirajte sa čačkalicom (gurnite je u rupu). Za opravku koristite istu tehniku kao za Goratex. Prije nego što stavite Aquaseal mjesto dobro isperite (očistite) izopropanolom.

      Ps: Izvinjavam se zbog kasnog odgovora godišnji je godišnji 😉

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*