Kako probiti zalakiranu rupicu na vašoj imitaciji?

Kako probiti zalakiranu rupicu na vašoj imitaciji?

Kako probiti zalakiranu rupicu na vašoj imitaciji?
Clean out (Clear hook eye)

Zna nam se desiti, kada smo na vodi, da imitaciju koju želimo zavezati na tipet ne možemo, jer je prilikom izrade zalakirana rupica (ušica – hook eye) na udici, na kojoj je imitacija napravljena.

Kada pravimo mušice, dešava nam se posle vezanja završnog čvora da zalakiramo i ušicu. To je ako ne vodimo računa o tome kako ćemo je posle vezati ili žurimo.

Pre stavljanja gotove imitacije na sušenje proverite rupicu i iglicom ili tankom bakarnom ili nekom drugom žicom je očistite od viška laka, a najbolje se pokazalo da kroz ušicu provučete pero.

Isperci pera će pokupiti višak laka i ušicu osloboditi da se tokom stavljanja može lako provući najlon tipeta.

Češće je ako kupujete mušice, nimfe i strimere, da se desi da majstor koji ih je pravio zalakira rupicu. Tada morate osloboditi oko udice tako što ćete probiti zalakiranu ušicu.

Kako se snaći u toj situaciji?

Ima puno rešenja kako to uraditi, a neka od njih su: vrhom udice neke druge mušice probijete zalakiranu rupicu, probijete rupicu iglom koju imate na sušilu za mušice (čioda, bodkin, rajsnegla, zihernadla, …) ili sa iglom koja se nalazi u sklopu grickalice. Drugar koristi vrh makazica koje uvek nosi sa sobom na vodu. Neki drugari koriste kopčice kada love na strimere i veće nimfe, pa se tada može i s njom probiti zalakirana rupica.

Malo budite pažljiviji kada radite mušice, a pre stavljanja u kutije pogledajte ušice na udicama, na kojima su napravljene vaše imitacije. Bistro!

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Dodatak: Još neki načini za probijanje i čišćenje rupice udice

Pomoću najlona, Flytying Bible
Pomoću pera
Čiode za probijanje zalakirane rupice

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*