Kako očistiti preklopni nož?

Kako očistiti preklopni nož?

Kako očistiti preklopni nož?

Održavanje džepnog noža čistim i oštrim je neophodno kako bi produžili njegov životni vek. Što je još važnije, čuvanje čistog i oštrog noža je od suštinskog značaja za sigurnost. Tupi i prljavi noževi mogu biti teški za korišćenje i mogu rezultirati ne bezbednim praksama kako bi se napravili željeni rezovi.

Takođe, kada je nož prljav, otvaranje i zatvaranje sečiva može biti otežano, što dovodi do ne pravilnog zaključavanja sečiva kada je u otvorenom položaju. Bez obzira da li pokušavate da očistite tradicionalni švajcarski vojni nož, višenamenski alat ili džepni nož sa jednim sečivom, čuvanje noža čistim i oštrim je ključno za njegovu upotrebu.

Pripremite nekoliko jednostavnih alata za čišćenje koje svi imamo kod kuće:

  • Mala četka (stara četkica za zube odlično pomaže)
  • Čačkalica
  • Štapići za uši
  • Lubrikant (mineralno ulje, ulje šivaće mašine ili ulje za oružje npr.Ballistol)
  • Blagi sapun
  • Papirni ubrusi

U većini slučajeva nije važno da li imate drveni, plastični ili metalni nož. Kasnije ćemo obrađivati temu kako zaštiti drvene ručke da ne dođe do pucanja i za najbolju završnu obradu. Takođe, pretpostavljamo da čistimo nož od prljavštine ne uklanjamo rđu koju ćemo takođe posebno obraditi.

Odstranite prvo sve tvrde nečistoće pomoću čačkalice

Za noževe sa jednim sečivom ili noževe sa više alata, odstranite prvo četkicom sve vidljive uključke u vidu tvrdokornih ostataka, prljavštine i slično. Ponekad ako mehanizam zaključavanja ne radi pravilno, upravo ti zarobljeni ostaci mogu biti dovoljni da zabrave mehanizam i otežaju njegovo otključavanje. Najbolje je početi sa suvim nožem, tako da materijal ne postane vlažan i zaglavljen i postane teži za čišćenje.

Izribajte i isperite

Kada ste očistili i uklonili sve što ste mogli čačkalicom, sledeće je ribanje četkicom i ispiranje mlazom tople vode. Stavite nekoliko kapi tečnog sapuna na četkicu i pažljivo a temeljno izribajte ceo nož. Izuzetno je važno da obratite pažnju na mehanizam zaključavanja u ovom trenutku, jer želite da budete sigurni da ste odstranili svu zemlju, pesak ili šta se već nataložilo unutra, kako bi se sečivo sigurno otvorilo. Sa četkicom očistite i ručku takođe.

Očistite svaki alat zasebno, a onda očistiti unutrašnjost

Ukoliko čistite multifunkcionalni alat ili švajcarski vojni alat, preporučujemo početak procesa čišćenja svakog alata posebno. Proverite svaki alat da li se dobro zatvara i naleže u svoje kućište pa po potrebi ga očistite više puta.

Obratite pažnju na uglove i žljebove u unutrašnjosti kućišta, sa štapićem za uši možete veoma lako da doprete do njih. Nakon ribanja dobro isperite nož i očistite papirnim ubrusom ili peškirom.

Ceo alat osušite temeljno dok ne bude potpuno suv

Nemojte rastavljati vaš nož kako bi očistili unutrašnjost, jer će to poništiti garanciju koju vam daje proizvođač.

Nanošenje lubrikanta

Kada se nož temeljno osuši, spremite se da podmazujete kućište, sečivo i sve pokretne delove. Postoji nekoliko opcija maziva koje možete koristiti, većina proizvoda je na bazi nafte bilo da se radi o mineralnom ulju, ulju za šivaću mašinu ili ulju za oružje, ukoliko se radi o nožu koji koristite u kuhinji najbolji lubrikant u tom slučaju je mast. Opet postoji nekoliko opcija maziva za bezbednost hrane, mi više volimo mineralno ulje, mada u principu možete koristite i biljno ulje. Nanosite mazivo štedljivo ubacujte ga u šarke i pokretne delove, ne koristite ga previše

Obrišite sve

Koristite papirne ubruse da odstranite bilo kakav višak ulja sa površine. U ovom trenutku je veoma bitno da osušite oštricu, kućište i dršku kako bi sprečili bilo kakvo buduće rđanje. Čak i ako je vaš alat napravljen od nerđajućeg čelika, u pravim uslovima i sa ne pravilnim skladištenjem, čak i na nerđajućem čeliku se mogu pojaviti tragovi rđe.

U slučaju da imate nož sa drvenom drškom, posebno je važno da očistite dršku sa nekom vrstom ulja. Mineralno ulje je savršena opcija, iako je laneno ulje poželjno kod mnogih zanatlija za završnu obradu drveta. Na raspolaganju su vam nekoliko proizvoda od prehrambenih proizvoda koji bi bili odlične opcije za drvenu dršku.

Ako se suočimo sa tim, čišćenje noža nije težak proces, ali je izuzetno važan. Pravilna briga za vaš alat ne samo da osigurava pravilno funkcionisanje, već će vam takođe pomoći da održite viši nivo sigurnosti.

Autor teksta: David Allfrey
Izvor: www.outdoorgearlab.com
Tekst preveo: Gojko Kosanović
Sa: https://www.lovackaoprema.co.rs/blog/kako-ocistiti-preklopni-noz

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*