Izrada samolepivih očiju

Izrada samolepivih očiju

DSC09733 webUradi sam: Izrada samolepivih očiju za strimere

Među mušičarima koji dosta koriste strimere je podeljeno mišljenje glede realne potrebe za ovakvim očima. Jedni tvrde da je taj detalj na strimerima suvišan ili barem glede lovnosti nepotreban. Drugi su veoma uvereni zbog različitih iskustava kako je taj detalj uveliko dobro došao.

Važnost tog detalja je u tome što ovakve oči ili čak u zadnje vreme printane realne oči daju jednu posebnu notu realizma našim imitacijama (strimerima-potezankama). Baš zbog toga što sa tim detaljem naš strimer izgleda još življe i realnije pod vodom, mnogi zagovornici “obaveznosti očiju” na strimerima ističu kako je taj detalj skoro neophodan na našim imitacijama ako lovimo u bistrim vodama.

Lovio sam na stvarno različitim tipovima voda gde sam koristio strimere bez očiju i sa očima. Moram priznati da sam jednako uspešno lovio kako sa ovima bez, tako i ovima sa očima. Stoga ne mogu tvrditi kako su sa ili bez očiju lovniji. Svakako postoje trenuci na vodi kada sam sa ovima realnijima prolazio bolje, ali to je sve relativno. Kod strimera sa ili bez očiju je važno i to kakvom tehnikom je vezan i od kojih materijala, pa naravno i kako smo ga prezentirali, te kako ga vodimo posle te prezentacije. Ipak, ja sam jedan od onih vezača koji ne može odoleti tom detalju, jednostavno volim praviti strimere sa ovakvim očima i jednako tako loviti sa strimerima koji imaju tu notu života na sebi. Nisam uveren da je zbog toga strimer za neki ogroman procenat lovniji, ali svakako jeste lepši, ako se sve uredno napravi. Na kraju krajeva, mušičarenje je jedan predivan ili elegantan sport koji se izdiže iznad svih ribolovnih tehnika jednom posebnom lepotom, te mi mnogi “vezači mušičari” težimo ka tom balansu lepote + lovnosti naših imitacija.

DSC09724 web

Ovakve oči se sada mogu kupiti već fabrički urađene, bilo da su samo ovakve samolepljive ili samolepljive epoxy oči. Ko nema vremena da se bavi samoizradom ovakvih očiju bolje je da kupi gotove. Ali, ako koga to veseli i misli da će ušparati koji dinar ovo je svakako dobra i posebno jeftinija alternativa. Sa veoma malo uloženog novca i malo više truda/vremena možete imati puno ovakvih očiju i to u raznim veličinama i bojama.

DSC09729 web

Izrada očiju

Ako se odlučite za izradu ovakvih samolepljivih očiju trebaće vam: tvrda podloga, čekić (najbolje teži gumeni), igla sa kojom ćete lakše odlepiti odrezane oči i isto tako zalepiti zenice, zumba ili ovakavi bušači kao što su na slici, zatim samolepljiva folija u bojama koje su vam po volji. Tu foliju možete pronaći u trgovinama gde se prodaju lepkovi, farbe, tapete, samolepljive tapete te takve samolepljive folije u raznim bojama. Za malo novca možete dobiti mnogo materijala. Prodaju se čak i srebrne i zlatne folije od kojih su ovakve oči takođe vrlo lep detalj na našim strimerima. Za takve folije možete pogledati i u bolje snabdevenim knjižarama. Te samolepive folije nisu samo dobre za ovakve oči već i za druge detalje na nekim vrstama naših imitacija, ali ovom prilikom to prepuštam vašoj mašti.

DSC09730 web

Postupak je veoma jednostavan tako mislim da su priložene slike sasvim dovoljne kao prikaz bez dodatnih objašnjenja. Jedino što bi napomenuo je to da gotove oči lepite ili direktno na strimere ili na neki gladak papir sa plastificiranom površinom da bi ih kasnije sa lakoćom mogli odlepiti. Oči zalepiti pomoću 5 minutnog epoxy lepka na svoje strimere. Sve ostalo kako ćete ih koristiti i praviti je na vama.

1 web

2 web

3 web

3a web

4 web

5 web

6 web

Ovo je jedna osnova koju se da još mnogo nadograđivati ili poboljšavati. Prepustite se kreativnosti i imaćete predivne lovne strimere, kakvi se koriste širom sveta, na svim tipovima voda, na kojima se love raznorazne grabežljivice pomoću baš ovako ukrašenih strimera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC09733 web

 

Autor: Sebastian Hajdinović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*