Izrada bambus štapova

Izrada bambus štapova

Izrada bambus štapova

Kako si krenuo s izradom bambus štapova – od ideje do realizacije?
Ideja je bila Ivane u tome, što mi se oduvijek sviđao bambusov štap, a znaš da su ti štapovi oduvijek bili skupi i nepristupačni nama u ona davna vremena.

Počelo je sa surfanjem po internetu. Tamo naletim na neke slike štapova, pa video o izradi. Iskreno da ti kažem kad sam ugledao Miyuki rods i njegove štapove ja sam se zaljubio… Tako gledajući snimke i shvatajući koje sve operacije treba uraditi da bi se stiglo do bambusovog štapa odlučim da nabavim kompletan alat, bambus i da počnem i ja da ih pravim, pa šta bude!
Znao sam i vjerovao sam sebi da imam ruku za to i da ću uspjeti da ga izradim! Tada sam živio u Italiji i hoću da se zahvalim gospodinu Franco Francucci i Daniele Gianonni koji su mi pomogli i objasnili mnogo toga oko same izrade! Gospodin Franco mi je nabavio alat i sve neophodno da krenem u izradu i eto sad vidim da se sve može – samo strpljenje i volja!
Nekih dodatnih alata sam morao napraviti sa ocem i eto to bi bilo to, što bi rekli italiani „Si va avanti piano piano, chi va piano va lontano!!!“ Napravio sam do sada 6 mušičarskih štapova i jedan varaličarski prošle godine, a za ovu ćemo malo podebljati! Bistro i hvala svima na podršci !

Prošle godine sam i počeo sa izradom! Moj prvi štap je onaj sa smeđom kožnom torbom!

Postupak izrade od bambusa do mušičarskog štapa (tekst pa slika)

1.Koristim Tonkin bambus! diametar 6cm!


2. Razmak prstenova na bambusu mora biti od 50 do 60cm, jer što je manje tih godova u štapu jači je štap!


3. Laganim paljenjem bambusa, dobijamo željenu boju i nijansu štapa, a ujedno izbacujmo i vlažnost iz bambusa!


4. Cijepanje bambusa možete raditi dobrim nožem i čekićem ili spliterom koji cijepa letvice u jednakoj debljini! U ovom slučaju su cijepane sa spliterom! Dobija se 12 letvica!


5. Spliter! Na slici je okrugla alatka desno, koja se postavi na bambus i čekićem udarate po njemu. Spliter cijepa bambus u 12 jednakih letvica! Izrađen je i naoštren laserski iz jednog komada metala!


6. Ovako izgledaju godovi ili prstenovi bambusa sa unutrašnje strane! Oni se moraju poravnati i obraditi u detalje!


7. Skidanje godova odrađeno!


8. Pažljivim zagrijavanjem godova na bambusovoj letvici, na temperaturi od oko 250°C dobijate mogućnost da obradite bambus u detalje – da ga ispravite ili krivite!


9. Zagrijanu letvicu brzo ubacite u škrip i stegnete, da bi se godovi ispravili! Ostavite da se ohladi stegnut minut dva i postaje ravan! Moj škrip je dorađen, ubačene su hrastove letvice umjesto originalnih dijelova škripa i tako letvice budu neizgrebane!


10. Po meni najbitnija operacija u izradi štapa je oštrenje noža hoblica (oblica) sa kojim ćemo dva puta hoblati tih 12 letvica tokom izrade! Prvo od četvrtastih letvica moramo napraviti trouglaste na uglove od 60°!


11. Rough form! Forme dugačke odprilike 1mt, lijeva koja se koristi kao prva, sa kanalom na sve četiri strane dubine od 8 do 5mm i uglom od 30° sa 60° (90°) dobijamo hoblanjem letvicu koja je približno trouglasta! Na desnoj formi koja je sa kanalom od 60° na V i dubinom na sve četiri strane od 7 do 4mm, hoblanjem dobijamo letvicu jednakih stranica sa uglom od 60°!


12. Poslije po meni najteže operacije u izradi štapa letvice izgledaju ovako! Spremne za (binder) i sljedeću operaciju!


13. Bamboo fly rod glue binder! Izrađen ručno, a služi za spajanje letvica u slijedećoj fazi! Služi i za ljepljenje letvica i funkcioniše tako što se letvice stave na smeđe vodilice, crvenim koncem omotamo letvice štapa 2 puta, a gornji bijeli pamučni konac zavežemo na početak letvica! Okretanjem štap ide u desno i ujedno se namotava i gornji konac koji zapravo steže letvice i pomaže pri ljepljenju! Crveni konac je otežan da bi okretao letvice! Znači sad smo stegli letvice jednu uz drugu bez ljepila i pečemo bambus!


14. Ovako izgledaju letvice kad se uvežu na binderu! Znači nismo ih ljepili, samo pripremili za sljedeću fazu!


15. Ovo je peć za bambus, dužine 2mt, koja se zagrijava pomoću pištolja na vrući zrak. Temperatura varira, zavisi od prve operacije, jeste li paljenjem bambusa (bojenjem) tretirali bambus ili ne! Otprilike temperatura je oko 350°C nekih 25-30min. Letvice onako odrađene na binderu stavite u peć! To služi da bi se vlaga u bambusu što više isušila, a i same letvice stegnute jedna uz drugu dobijaju ravniju formu, što olakšava rad u narednim operacijama!


16. Moram napomenuti jednu mnogo bitnu fazu, a to je da letvice poslije morate složiti i označiti jednu pored druge i ispomjerati tačke gdje su godovi!!! Npr…6 letvica složite jednu pored druge i godove pomjerite prije rezanja letvice! Znači imaju tri opcije, spiralno pomjeranje od 2cm, 2X2X2 pomjeranje po dve letvice za 2cm ili 3X3! Na ovoj slici je verzija šupljeg (hollow) štapa, koji ljepljenjem dobija komore unutra, a ujedno gubi na težini! Po izboru!


17. Znači ponovno oštrenje hoblica obavezno!!! Letvice spremne, biranje tapera tj izbor štapa! Ja lično koristim hexrod online taper. Postoji par programa sa dimenzijama i detaljima štapa, od najpoznatijih izrađivača štapova! Odlučite koji ćete štap i na sljedeću fazu! (uffff ima toga još)


18. Planning form! Dugačka metalna tako reći šina, koja je faktički dupla i kroz sredinu je istokaren kanal od 60° na V u konus! Na svakih 5 inča (12.7cm) su šarafi koji odvajaju i privlače te dve šine i faktički štimate dubinu i debljinu svake letvice! Hoblanjem 12 letvica u konus dobijate faktički letvice za štap!


19. U svakom taperu, planu štapa imate dimenzije na svakih 5 inca tj dubinu na koju morate naštimati kompometar (na slici) da bi podesili formu (šinu). On ima špic koji je na 60° na V i koji ulazi između dve šine u kanal i mjeri dubinu! I tako naštimate za gornji i donji dio štapa (dvodjelni) i hoblate letvice!


20. Letvice odrađene na planing form i spremne za ljepljenje!


21. Priprema za ljepljenje!


22. Ovako izgleda vrh jedne letvice, a 6 ovakvih daje vrh jednog štapa!


23. Ovo je taper i dimenzije štapa!


24. Letvice se namažu ljepilom, ja za sad koristim titebond ljepilo i zadovoljan sam, neko koristi epoksi, neko uhu 300plus, itd i spojim letvice papirnom trakom na par mjesta i onda na binder da se zaljepe!


25. Zaljepljene letvice stegnute na binder!


26. Zaljepljenooooo perfekt!!!


27. Poslije ljepljenja, čiste se letvice i šmirglaju u detalje, nakon toga slijedi postavljanje spojnica, ručke, nosača čekrka i sprovodnica! Po izboru, neko sve ove dijelove izradi sam na CNC ili strugu. Ja lično nešto naručim i nešto sam izradim (drvene dijelove)


28. Za postavljanje sprovodnica, postoji program koji vam određuje tačnu poziciju sprovodnica. Naravno izaberete koliko ćete sprovodnica staviti! Neko voli jednu više, neko manje, malo se izmjeni i rad štapa, sve po želji!


29. Moram napomenuti da su slike postavljene iz par izrada štapova da vas ne buni! Sad smo kod wraping ili motanje sprovodnica koncem! Konac ide po izboru naravno,


30. Kod bambusovih štapova po tradiciji se kao stripping guide stavlja sprovodnica sa ahat kamenom u raznim bojama po ukusu!


31. Moja omiljena kombinacija!


32. Flex coat je ljepilo gel koji se koristi za lakiranje sprovodnica. Poslije nanošenja gela štap mora da se okreće i do 6-7 sati kako ne bi bilo curaka na sprovodnicama.


33. VIDEO lakiranje, jedna od opcija… po meni najbolja! https://www.facebook.com/100012687422569/videos/421218808311030/

34. Šivanje kožne torbe, naravno ručno sa dve krive igle i obućarskim koncem…da bi bio pravi ručni rad!!!


35. Rijetkost!


36. Maslina i trešnja mix!


37. Malo sunčanja!


38. Mmmmmm!!!


39. Granger aristocrat 8’6″ #5 2pc


40. Nekoliko modela

I još nešto Ivane, to sam objašnjavao i talijanima! Ja sam ovde sam koji izrađuje štapove od bambusa. U Sloveniji ima Radivoj, u Hrvatskoj Marinko i u Bosni je Ismet iz Sarajeva radio, pa sad malo pauzira. Nije lako!
U Italiji postoji udruženje sa njih 80, ako ne i više! Druže se, razmjenjuju ideje pomažu se itd, a ovde je druga priča!!! Ovde si sam svoj majstor!

Hvala i bistro!!!

Lemac Bamboo Rods

1 Comment on “Izrada bambus štapova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*