Imitacije svih faza u razvoju tulara (kedisa)

Imitacije svih faza u razvoju tulara (kedisa)

Imitacije svih faza u razvoju tulara (kedisa*)

Ideja mi je nastala tokom čitanja knjige „Tehnike i tajne ribolov mušicom“ o grupi kukaca (insekata) koji se zovu tulari (kedisi). Želeo sam da probam napraviti imitacije svih etapa preobrazbe ovog kukca koji na samom početku ribolovne sezone veoma dobro kupi i lipljan i pastrmka.

Ove imitacije su izrazito lovne sve i jedna faza tularaša i meni jedne od najdražih mušica u lovu pošto ih riba baš halapljivo uzima. Materijal koji sam koristio za tijelo tularaša je poseban (dobio kao poklon od prijatelja) može i od šenil, nogice su cdc prirodna boja i srneća dlaka.


Ne znam naziv ovog materijala za tijelo pošto sam ga dobio od prijatelja da probam kako se ponaša. On ga je uzeo u Švedskoj i donio ga je meni u pet boja. (U pitanju je materijal Hareline Pearl Core Braid – Op.urednika). Za tijelo se koristi sve isti materijal za ovih 5 imitacija, samo je kukuljica rađena od kamenčića koji su lepljeni.

Materijal koji sam koristio je:
osnovni konac: crni
tijelo: materijal za tijelo kedisa ili šenil
nogice: fazanov rep
krila: cdc i srneća dlaka
otežanja: crni tungsten 2.8mm i žica olovna
krilni pupoljak: pero vrane

Želim vam da i vi sebi napravite ovakve ili slične imitacije i na njih lijepo lovite ribe!

Kenan Adžem


*Kedisi
– više videti na Mušičaru pod tularaši (kedisi) tekst Saradnika V.Mikeca
TULARAŠI Lat. TRICHOPTERE (slo. Mladoletnice, Kosmatokrilci ili Ločnice; eng. Sedges, USA naziv je malo drugčiji Caddis). Da spomenem da samo na našim prostorima poznajemo skoro 400 vrsta tularaša.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*