Đomla stega

Đomla stega

djomla stega 1 web

Uradi sam: Đomla stega

Prijatelj sa društvene mreže – FB, Đomla je prikazao, pre nekog vremena, stegu za izradu mušica koju je sam napravio. Nazvali smo je “Đomla stega”.

Zamolio sam ga pitanjem da objasni:

– Odkud ideja, šta ga je ponukalo da napravi stegu u ovo vreme kada baš ima svakakvih da se kupi? Problemi u realizaciji ideje i na kraju malo o zadovoljstvu vezanja mušica na njoj, kada je bila gotova.

Evo njegovog odgovora i stege u par slika iz raznih pozicija.

Tri su prototipa već u pogonu, pa kupim povratne informacije. Znam da je prošlo puno vremena kada sam objavio fotografije stege na fb i raznim mušičarskim grupama i forumima, ali su me druge obaveze okupirale. Po prirodi sam perfekcionista, pa hoću da i stega bude takva hahaha …

Vi možete slobodno da koristite fotografije već postojeće, ima ih još kod Krešimira mekousne, Rajmonda Čondrića i Igora Lace. Mislim da ih imate sve trojicu među prijeteljima na fb-u. Prebaciću vam i ja slike osobno.

djomla stega 5 web

djomla stega 0 web

Stega

Stega – priča je malo duža. Tokar sam po profesiji i radim u struci. Što se tiče obrade metala, recimo da posjedujem zavidno znanje i genetski, po mačinoj liniji su muškarci uvjek nešto majstorisali. Kada sam počeo sa vezanjem mušica bila mi je potrebna stega. Nije da nisam mogao kupiti onu indijsku – jeftinu, ali sam odlučio napraviti svoju. Zašto ne, kada već mogu svezati mušicu i uloviti ribu na nju, pa zašto ne napraviti i stegu.
Za nekih 40-tak minuta bila je gotova, hehehehe … Nije bila neka ljepota, ali je držala udicu i na njoj se mogla lijepo praviti mušica. To je bilo prije nekih 4 ili 5 godina. Čeljusti su se ubrzo počele trošiti, jer nisu bile dovoljno tvrde i naravno nisam bio zadovoljan.
Njuškajući po netu naletio sam na stege raznih modela i proizvođača. Sve te stege su bile uglavnom napravljene od metala, a tu smo na mom područiju i tako malo po malo, koliko sam imao vremena nastajele su stege raznih izgleda. Nikada nisam imao u posjedu neku kupovnu stegu ili je držao u ruci.

Najviše mi se svidjela “J stega” mislim na nosač kliješta. Dok sam se okrenuo, već sam ozbiljno bio zagrizao u izradu stege i više nije bilo povlačenja. Iskreno da vam kažem apsolutno ne bih nikome preporučio da se upusti u sličan poduhvat, bez tehničkih creteža i dokumentacije ili neke stege sa koje bi skinuo dimenzije i oblik delova. Oduzela mi je puno puno, puno vremana i što je najgore – još će. Kada je konačno završim, onako kako sam je zamislio. Tada će da ostane, sve ću staviti na papir u obliku crteža i tehnologije obrade i tada ću moći kazati da je gotova i krenuti u serijsku proizvodnju. Naravno tada ću imati i neku cjenu za nju.

djomla stega 6 web

djomla stega 7 web

djomla stega 2 web

Zadovoljstvo vezanja na njoj, mojoj stezi, je bilo neopisivoooo! Eto to bi bilo to gos. Ivane.

Đomla mušičar

Još dve fotografije “Stege Đomla” nam je poslao Rajmond Čondrić iz Livna.
Kod njega je jedna od ona tri prototipa na probi.

Slike stege rajmond 2 web

Slike stege rajmond 1 web

Loading

1 Comment on “Đomla stega

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*