Damsel nimfa
Materijal za izradu imitacije:
Udica: TMC 2312 veličina 8-12
Konac: Maslinasto zelen (olive)
Rep: Maslinasto zeleni marabou
Telo: Maslinasto zeleni dabing, foe ex fly – rite
Rebra: Zeleni flexi floss
Krilni poklopac: Zelena švajcarska slamka – rafija (Swiss Straw)
Prsa (Thorax): Zeleni Ice – dabing
Oči: Jednooko (monoeyes) crno
Noge: Maslinasto zelena jarebica
Izrada imitacije korak po korak – SBS:
Korak 1 – Namestite udicu i pričvristite osnovni konac. Namotajte do krivine udice i privežite malo maslinastog marabua za rep. Napravite ga kratkim čupkajući krajeve prstima.
Korak 2 – Privežite parče zelenog flexi floss-a. Počnite sa dabiranjem tela. Postarajte se da ne bude predebelo. Pravi insekt je sitan i mršav. Uzmite flexi floss i napravite jednake namotaje, pa vežite ispred tela (abdomena).
Korak 3 – Parče švajcarske slamke i privežite ispred stomaka. Ostavite malo parče preko stomaka da obeležite početak krilnog poklopca. Ja vežem švajcarsku slamku malo ispred i onda je povučem unazad i privežem kraj ispred tela.
Korak 4 – Sada oči, uzmem par monoeye i vežem 1 – 2 mm iza okca na udici, koristeći osmicu. Ukoliko želite, možete pričvrstiti sa kapljicom super lepka.
Korak 5 – Formirajte tanko telo sa zelenim ice – dabingom.
Korak 6 – Uzmite maslinasto pero iz prsa jarebice, sa poprilično dugim i spojenim vlaknima. Privežite i napravite 1 – 1.5 okreta i svežite.
Korak 7 – Koristeći dabing iglu savijte švajcarsku slamku preko igle i privežite iza očiju.
Korak 8 – Privežite krilni poklopac preko očiju skroz do okca na udici. Dabirajte konac i napravite malu glavu preko mesta na kom su vezane oči.
Korak 9 – Prekinite dabiranje iza očiju. Ponovo savijte švajcarsku slamku unazad i privežite je. Odsecite slamku i napravite završni čvor sa whip finish -om.
Korak 10 – Završili ste muhu na koju dobro radi kalifornijska pastrmka..
Mislim da će posebno ribe na ciprinidnim vodama lepo uzimati ovu imitaciju larve device (Zygoptera – vodene device, damselflies, …).
Bistro!
by Hakan Karsnaser
Prevod sa engleskog Predrag Pašćan
Komentariši