BWO jednodnevke

BWO jednodnevke

Početkom leta pa sve do kasne jeseni na rekama planine roje se insekti, jednodnevke, popularno nazvane BWO. Skraćenica od Blue Winged Olive. Nešto kao mušica maslinastog tela sa plavim krilima. Sve je to uslovno, jer boja tela ume da im varira od doba dana, spoljne temperature do podneblja, a krila su više boje dima, recimo sivo plavkasta.

Pred početak letnjih rojenja, Goran Grubić. French Partridge, BWO

Ovo je jedna jednostavna, a čvrsta imitacija koja se vodi pod površinom vode i imitira i jedinke koje se iz larvi izležu u krilate insekte i izleću van, a i one koje uginu, pa ih voda mulja i nosi. Svega ima, jer se roje u masi od stotina hiljada ili možda miliona primeraka na nekom uskom području. Karakteristično za njih je da svojom masovnošću mogu izazvati selektivnost kod riba, tada pastrmke i lipljeni zanemaruju ostale insekte, a krkaju samo njih. Ribolovci su u problemu koju od mnoštva imitacija da izaberu, nimfu pod površinom, mladu jedinku sa krilima koja se tek otvaraju, zrelu skoro prozirnu koja polaže jajašca ili uginulu sa široko razmaknutim krilima.

Ova jednostavnost pokriva skoro sve, ali u bržim vodama, na mirnim rekama riba je podozrivija, pa se treba naoružati sa nešto više imitacija i znati šta gledate i tražite.

Evo i jedne od tih specifičnijih.

O njima smo pisali u tekstu na Mušičaru: https://www.musicar.rs/bwo-jednodnevka/

Aleksandar Panić
Tekst kao komentar na FB na mokru imitaciju BWO G.Grubića

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*