Bojenje dabinga za izradu nimfi

Bojenje dabinga za izradu nimfi

Bojenje krzna divlje mačke i divljeg zeca

Kako je Ivan Korhner, urednik Portala Mušičar, najavio da će uskoro izaći ponovno tekst o farbanju krzna divlje mačke i divljeg zeca – postupak. Ovde ću da opišem kako ide detaljni postupak farbanja krzna divlje mačke i zeca. Kompletan postupak kako sam farbao krzno i čime.

Prelijepe boje dabinga dobijenih farbanjem prirodnim bojama

Za proces farbanja divlje mačke i zeca koristio sam jednu šerpu u koju sam nasuo pola litra vode, te je postavio na šporet. Pustio sam da voda proključa, a poslije ključanja u ključalu vodu sam ubacio komade krzna divlje mačke i divljeg zeca koje sam htio ofarbati. Pustio sam da provriju u toj ključaloj vodi par minuta. Tada sam ubacio slijedeće sastojke kojima farbam divlju mačku, a to su dva oraha sa ljuskom. Ogulim ih i ubacim njihovu ljusku u ključalu vodu gde se nalazi krzno. Poslije toga ubacim sljedeće: dva lista oraha koje makazama isječem na komade. Nakon ubacivanja ta dva sastojka ubacujem začin kurkumu u zavisnosti od toga koliko farbam i koju količinu krzna imam u posudi gde se farba.
Kada sam ubacio kašikicu kurkume, nakon toga ubacujem manje od pola kašikice cimeta, te poslije toga ubacujem i samljevenu kafu takođe isto manje od pola kašikice i pustim da to sve kuha na laganoj temperaturi. Miješam krzno i prevrćem ga u ključaloj vodi.
Nakon pola sata kuhanja nadosipam alkoholni ocat (sirće) kako bi ostala boja koja se postigla farbanjem. Pustim da ukuha još nekih 15 do 20 minuta, a poslije toga ide vađenje krzna i ispiranje u hladnoj vodi pod jakim pritiskom. Nakon toga slijedi postavljanje krzna na neku ploču ili dasku da se ocijedi i suši par dana. Sušim ga u hladu sve dok ne vidim da se krzno osušilo i da se može lako rezati dlaka sa krzna makazama.
Slijedi završna operacija da se izrezane dlake sa krzna samelju i napravi dabing. Za mlevenje (miješanje) koristim električni mlin za kafu, samo kratko par puta.
Napominjem da kod farbanja, neki delovi krzna poprime drugu boju tako da farbanjem možete dobiti više nijansi jedne boje. Do sada sam dosta toga ofarbao, ali kako sam čuo od nekih ribolovaca da niko ne radi isti postupak sa farbanjem krzna i pravljenjem dabinga od divlje mačke kao ja.
Moji dabinzi od divlje mačke su odlični i ja sam prezadovoljan svojim farbanjem. Od farbanih dabinga divlje mačke i izradom nimfi od tog dabinga dobijate veoma lovne nimfe.
Napominjem i ovo da je teško dobiti istu nijansu kada farbate. Ako ste potrefili dobru boju i testirali je, čuvajte je za sebe, a ako imate više podijelite sa kolegama ribolovcima.

Nijanse boja dabinga koje se dobiju farbanjem postupkom koji sam opisao

Što se tiče mojih dabinga od divlje mačke, dosta toga sam poklonio dobrim prijateljima širom svijeta koji motaju mušice i love kapitalne primjerke lipljena i pastrmki na njih. Napominjem i ovo što se tiče prodaje tih dabinga teško je doći do krzna divljih životinja, tako da što ofarban poklonim. Poklonio sam i Ivanu Korhneru ofarbana krzna divlje mačke i zeca i neke svoje kreacije napravljenih mušica i nimfi.

Od ovih dabinga pravim veoma lovne nimfe na #16 udicama.
Izrada nimfe od farbanog krzna zeca (nimfa broj 1.)
U izradi ove nimfe koristio sam udicu hanak h450 Bl #16
osnovni konac nano silk
nogice na nimfi grizli pero
otežanje tungsten 3mm srebro
te prošaru (porebravanje) od flash trake
oko glave nogice od pera noja i
završna kragna fluo oranž

nimfa broj 1. i dabing

Za izradu nimfe od farbanog krzna divlje mačke (nimfa broj 2.)
koristio sam slijedeće materijale takođe hanak udica h450 Bl veličina #16
otežanje tungsten veličina 3mm srebro
osnovni konac u izradi tijela nano silk
nogice od grizli pera
prošara žuta zavjesa
oko kragne koristio sam Flash Bright Yellow i
Završni dio oko kragne nimfe Fluo orange

nimfa broj 2. i dabing

Za izradu treće nimfe koristio sam dabing divlje mačke dobijen farbanjem materijala (nimfa broj 3.)
U izradi ove nimfe koristio sam udicu hanak h450 bl veličina #16
tungsten 3mm
nogice od grizli pera
osnovni konac nano silk
za prošaru ove nimfe koristio sam veevus konac oznake D04
oko glave sam koristio Flash Chartrese i
završni dio oko glave Fluo Orange konac

nimfa broj 3. i dabing

Svoje mušice i nimfe testiram kod nas na rijeci Vrbas u Donjem Vakufu, Bosna i Hercegovina u Gradskom Reviru koji je prepun lipljena. To je jedan od najboljih revira u našoj Bosni i Hercegovini. Ko ga jednom posjeti jedva čeka da i drugi put dođe i lovi prelijepe lipljene.
Nadam se da ću mnogim ribolovcima sa svojim iskustvom o farbanju krzna divlje mačke i zeca pomoći savjetima. Želim da i drugi znaju o tome i da i mlađe generacije, kojih je sve više u Fly Fishingu (mušičarenju) krenu ovim putem kao što sam i ja.

Nekoliko slika sa ribolova lipljena iz Donjeg Vakufa

Autor i lipljeni iz Vrbasa – Donji Vakuf
Nisab sa ulovom

Bistro svim ribolovcima iz Gornjeg Vakufa i puno pozdrava za sve ljude širom svijeta koji čitaju i prate najbolji list Mušičar i pozdrav za urednika Ivana Korhnera od Nisaba

Nisab Bukarić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*