Bobina samogradnja

Bobina samogradnja

Bobina samogradnja

U moru alata za vezanje mušica (kako jeftinijih tako i onih skupljih) svaki zagriženi vezač poželi da ima nešto svoje.

Neku alatku koja će biti autentična, da li po izgledu, komotnosti držanja u ruci, namjeni ili nečem sasvim drugom. Takva vrsta ispunjenja duše i mene je podstakla da u slobodno vrijeme uradim po nešto kreativno. Ovoga puta predstavljam svoju bobinu koja možda i vas inspiriše na neki sličan projekat.

Izrada

Mogućnosti za izradu, kombinaciju materijala, boja i ostalih sredstava za izradu ima više nego lipljena u Sani, pa ćete sami odabrati iste na osnovu vaših mogućnosti i želja.

Treba voditi računa da se dvije čelične žice prilagode tako da odgovaraju dimenzijama po vašem ukusu. Takođe, razmak između kuglica treba prilagoditi širini kalema koji koristite. Što se tiče kuglica ja sam iskoristio plastične, prečnika 7mm koje su mi bile pri ruci. Kako su kuglice od plastike, najefikasnije (provjereno) ih je lijepiti topljenom plastikom, ko nema može da koristi super ljepak, epoxy ljepila i slično. Za cjevčicu bobine iskoristio sam prazno punjenje hemijske olovke na koje sam bočno zalijepio čelične žice. Zatim sam sve to čvrsto obmotao koncem kako bi sve dobro učvrstio nakon čega sam sve još jednom oblio super ljepkom. Kako konac koristio sam UNI thread 6/0, zbog njegove čvrstine. Ovdje možete koristiti i druge vrste konaca kao i monofil, pa čak i žicu. Ipak, najbolje rezultate sam dobio upravo sa pomenutim koncem.

Drška bobine je urađena od drveta balze. Komad balze je prepolovljen uzduž na pola. S obje strane izdubljen je tačno onoliko koliko je dovoljno da stane koncem obmotan spoj. Dijelovi balze zalijepljeni su super ljepkom kako bi se dobio jedan kompaktan komad. Nakon toga pomoću skalpela i šmirgl papira obrađeno je drvo do željenog oblika. Završna faza rada je bojenje i lakiranje balze. Četkicom nanosimo lak željene boje. Nakon sušenja najsitinijim, finim šmirglom blago pređemo po obojenom dijelu kako bi dobili glatku površinu. Ovaj proces ponavljamo 3-4 puta. Potpis sam odradio običnom bijelom akrilnom bojom. Ovdje morate obratiti pažnju da prilikom sledećeg sloja laka ne dođe do razmazivanja teksta. Zato ne treba koristiti markere, lakove za nokte i slične stvari. Poslednji sloj je najobičniji bezbojni lak za nokte. Ovim slojem ćemo postići visoki sjaj drške. Nakon sušenja preporučujem da se postupak nanošenja laka ponovi još dva puta.

Uživajte u vezivanju mušica. Bistro!

Kerim Bojadžić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*