Starina Ljubo i njegov ljeskovac

Starina Ljubo i njegov ljeskovac

ljubo-i-ljeskovacStarina Ljubo i njegov ljeskovac
Razgovor u formi intervjua!

Pecanju ga je naučio ženin stric Jovo Vrtunić, te kolege prosvetari u Ribniku gde je došao da radi kao učitelj.
Vučić (Mlađena) Ljubomir, ovdašnji nastavnik opštetehničkog u penziji, koju uživa već 12 godina, je bio jedan od gostiju na EFFA Ribnik. Starina od 74 godine (rođen 1934., s.Tokovi, Banja Luka).

Izgleda daleko mlađi od godina u krštenici. Pun života i želje za ribolovom.

Kaže, još nije polovio sve ribe koje je planirao, te rado ide na vodu. Kao jedan od najstarijih ribolovaca mušičara u Ribniku, dobio je od kompanije LTG iz Banja Luke (vlasnik koncesije nad rekom Ribnik) i vlasnika Dr Talić Gorana, počasnu godišnju dozvolu.

Najviše voli da maše i lovi ribe svojim ljeskovcem ujutro i predveče, ali ne uvek. Omiljeno vreme je početak leta i kraj jeseni na vodi, a meseci kada najradije izlazi su maj i septembar. I dalje sam pravi svoje muhe od pristupnih materijala na relativno velikim udicama, 10-kama, a omiljene su mu: patak, mravić, osić, lampara, vranica i krejica. Odlično vidi. Uvek lovi samo na suve muhe i nikada nije lovio na podvodnu (nimfe) i strimere. Onako u gumenim čizmama, do struka, izgleda vanvremeski, neobično i lepo. Kada peca iz vode ili sa obale, čuje se, kroz pev ptica, samo oštro paranje vazduha njegove strune i pljesak riba po vodi koje je ulovio.

ljubo-i-effa-instruktori

Imali smo prilke to videti kada je pred brojnim gostima i domaćinima za vreme velikog EFFA mitinga u Ribniku to demonstrirao. Pogađao je mete kao od šale sa raznih pozicija. Voli mir i tišinu na vodi. Najčešće sam peca, vrlo retko u društvu. Može se pohvaliti lepim ulovima pastrmki (potočara od 3.2kg, kalifa od 48cm), lipljena od 52cm i mladice od 3.5kg (na mahač – kuriozitet, vrlo redak slučaj da mladica te veličine kupi suhu muhu).

ljubo-sa-sepp-fuchsom

Nikada nije nosio fotoaparat na vodu niti se slikao sa ribama koje je ulovio, a bilo ih je. Sada mu je žao zbog toga.
Pristalica je pokreta uhvati i pusti i rado ga primenjuje. Kaže to je jedini način da reke budu bogate ribom. Drago mu je što je ribolovni turizam u Ribniku krenuo velikim koracima napred od čega koristi ima cela opština i regija. To je jedino što je Ribniku preostalo, jer je šume sve manje. Lovni i ribolovni turizam su ono u šta treba ulagati. Ničega toga ne bi bilo da nema ribe u vodama Ribnika i divljači u šumama Lisine. Zadovoljan je da je kompanija LTG nastavila pionirski put pokojnog gospodina Čebić Radenka, čiji trud nije bio uzaludan, na stvaranju oaze za mušičare na reci Ribnik. Samo da i Sana postane takva, sa setom spominje starina Ljubo. Da se tamo smanji krivolov.

ljubine-muve

Rado pomaže početnicima savetom ili im pokaže kako šta treba raditi kod zabacivanja i pecanja. Poruka svim dobrim ljudima je: – Idite na vodu i uživajte!

Pao je dogovor da se organizuje promocija ribolova na ljeskovac, koju je podržalo više pravih zaljubljenika u tradicionalno mušičarenje. Predlog je dao dr Gavro (iz Beograda), a podržali ga dr Talić, kao organizator i dr Matavulj, kao jedan od učesnika. Ideja je da se pozovu starine sa prostora Bosne, koji još upražnjavaju ovu tradicionalnu tehniku mahanja i lova ribe, na suhu muhu. Tu bi bile predstavljene strune od konjskog repa, te tradicionalne muhe. Nadati se da će se ta originalna ideja sprovesti u delo.

ljubo-i-ivan
Ljubomir Vučić i Ivan Korhner – urednik lista Mušičar

 

 Ivan Korhner

Loading