Zone smrti u Atlantskom Okeanu

Zone smrti u Atlantskom Okeanu

6289481555546440613213323330440_v4_big

Zone smrti u Atlantskom Okeanu

Istraživači GEOMAR Helmholc centra za istraživanja okeana u Nemačkoj otkrili su oblasti siromašne kiseonikom nekoliko stotina kilometara od obala Zapadne Afrike. Njihov rad objavljen u stručnom magazinu Biogeosciences opisuje okeanski vir koji se kreće Atlantikom ka zapadu i prelazi od četiri do pet kilometara dnevno.

“Brza rotacija vira otežava razmenu kiseonika između rotirajuće struje i okolne vode. Štaviše, cirkulacija stvara plitak sloj od nekoliko desetina metara iznad vira, pogodan za razvoj algi”, objašnjava dr Johanes Karstensen.

To dovodi do bržeg gubitka kiseonika u viru, pošto alge za opstanak koriste velike količine tog gasa. Osim što šteti biljnom svetu, Karstensen smatra da “zone smrti” mogu uticati i na cele ekosisteme.

“Budući da smo našli nekoliko takvih zona manje od 100 kilometara severno od Zelenortskih Ostrva, nije nemoguće da se one približe i njima”, kaže Karstensen. “To znači da bi blizu obale mogla da se nađe voda siromašna kiseonikom, što bi sigurno uticalo na obalski ekosistem i izazvalo pomor ribe i drugih morskih stvorenja”.

Osim štetnih uticaja na životnu sredinu zone smrti predstavljaju pretnju komercijalnom ribolovu. Naučnici pronalaze vezu izmedu niskog nivoa kiseonika i smanjena ribljeg fonda u Baltičkom i drugim morima. Johannes Karstensen iz nemačkog Okenološkog centra, govori o rezultatima merenja koja ukazuju na gotovo potpuni nedostatak kiseonika u vodi okeana u ugroženim zonama. Nivo kiseonika je za oko 20 puta manji nego u Severnom Atlantskom okeanu. Zapaženo je takođe da se zone smrti stvaraju kraj naseljenih ostrva gde se u vode okeana ulivaju otpadne vode pune hemikalija i pesticida. Ovo dovodi do cvetanja algi. Kada alge umiru one padaju na dno a bakterije za njihovu razgradnju koriste kiseonik. Struje povlače ka pučini vodu siromašnu kiseonikom ali se do sada istraživači nisu susreli sa gore opisanim zonama smrti. Istraživanja su u toku i odgovori se tek očekuju.

Ovo je još jedna posledica neodgovornog odnosa prema prirodi u nizu drugih koji ugrožavaju životinjski i biljni svet okeana ali i cele Planete.

B92.com i svastara.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*