Zlatovka

Zlatovka

Zlatovka
Wicham’s fancy

Jedna je od najpopularnijih fantastičnih mušica, univerzalna je za svu ribu. Prema njenoj veličini određuje se i njena namena. Izgled ove mušice koja se presijava istovremeno predstavlja i bumbara i neku mušicu sjajnog tela.

Vreme njene upotrebe je isto neograničeno. Ona je stalna mušica u kutijama.

Ako se pravi kao mokra ima pera od sivog goluba priljubljena uz telo. Ako je bez krila, onda ide više petlovog pera umesto nogu.

Izvod iz knjige Jovana M. Petrovića „Tajne mušičarenja“
 mušica pod rednim brojem 57.

Zlatovka (Wickham’s fancy) radi se na udicama od #8-18, glava crna, u repu su tri perca zlatnog ili običnog fazana, telo je zlatna lameta, preko koje se namotava pero od petla crveno-smeđe boje, retko i spiralno.

Nekada sam na nju lepo lovio potočne pastrmke i kalifonijske pastrmke na reci Ribniku u najtoplijem delu dana preko leta, pa sve do sumraka. Riba ih žestoko uzima s površine vode!

Postoji puno varijanti ove mušica s repom od isperaka iz pera petla, do promene boje tela, krila i nogu.

Loading

1 Comment on “Zlatovka

  1. Nezamjenjiva musica – zlatovka na Fojnici nizvodno od Kiseljaka prema Visokom, u kanjonskom dijelu. Dok sam zivio u Sarajevu to mi je uz Zeljeznicu, Fojnica – cijelim tokom, bila najdraza musicarska rijeka. Zbog neobicne brojnosti mladice – mladuljaka, lipljan je bio extremno plasljiv. Tesko je kupio muhe sa povrsine i tada fantasticnom brzinom, jer se dizanjem sa dna izlagao mladici. Poslije 90-ih nisam na njoj lovio i zaista mi nedostaje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*