Zlatovka variant

Zlatovka variant

SBS: Zlatovka variant

Zlatovka – to je ta muha sa mojim dodatkom od patkovog pera u krilima. Nekada sam na nju lijepo lovio potočne pastrve i kalife Na rijeci Krki i Cetini u najtoplijem dijelu dana preko ljeta, pa sve do sumraka.

Materijal za izradu

 

Izrada ove mušice po koracima

Na udicu (#12 ili 10) koja je u stezi koristite bilo koji konac za podlogu (osnovni konac).
Ja sam koristio sintetički Boran 90/2. Zatim za repić isperak pera Keough skalpa Olive/Grizzly, kao i isperak za porebravanje mušice od istog skalpa. Prihvatimo sa podložnim koncem repić i pero za porebravanje tijela mušice i širu zlatnu lametu za tijelo.
Bezbojnim lakom premažemo tijelo da se lameta bolje uhvati i zalijepi, porebrimo isperkom i postavimo krila od krilnog ili prsnog pera divljeg patka.
Po izboru i svačijem ukusu možete koristiti i neko drugo pero za krila (golub, kreja, …). Ostatkom vrha pera za porebravanje napravimo nogice odnosno krunu mušice i učvrstimo završni čvor bezbojnim lakom i muha je spremna za vodu.

Još varijanti Zlatovke:

Izvod iz knjige Jovana M. Petrovića „Tajne mušičarenja“ mušica pod rednim brojem 57.

Zlatovka (Wickham’s fancy) radi se na udicama od #8-18, glava crna, u repu su tri perca zlatnog ili običnog fazana, tijelo je zlatna lameta, preko koje se namotava pero od pijetla crveno-smeđe boje rijetko i spiralno.

Jedna je od najpopularnijih fantastičnih mušica, univerzalna je za svu ribu. Prema njenoj veličini određuje se i njena namjena. Izgled ove mušice koja se presijava istovremeno predstavlja i bumbara i neku mušicu sjajnog tijela. Vreme njene upotrebe je isto neograničeno. Ona je stalna mušica u kutijama. Ako se pravi kao mokra ima pera od sivog goluba priljubljena uz tijelo. Ako je bez krila, onda ide više pijetlovog pera umjesto nogu.

 

Wickham's fancy izrada D. Stenstrom

Bistro!

Marijo Kozina

Loading

1 Comment on “Zlatovka variant

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*