Želučana ili stomak pumpa

Želučana ili stomak pumpa

Ova pumpa (Stomach Pumps eng.) je mali ali vrlo koristan instrument u ribolovu. Često vidite sićušne kolobare na vodi koje proizlaze iz hranjenja riba, posebno pastrva i lipljana dok kupe mušice na površini ili u vodenom filmu. Ako su mušice veće kao naprimjer, velike jednodnevke, kamenjarke ili tulari nije problem za ribolovca da ustanovi čime se riba hrani. Ali kad su u pitanju mikro mušice ili se riba hrani na dnu onda nam tu može pomoći gore navedena pumpica.
Dovoljno je da uhvatite manju ribu i da pumpicom izvadite sadržaj iz ždrijela ribe. Time ste dobili upravo to što vam treba, to jest trenutačnu prehranu riba.

Kako to uraditi?

Uzmete pumpicu, stisnete je i usišete malo vode u nju. Gurnete cjevčicu u ždrijelo ribe (ne preduboko) izbacite vodu iz pumpice u ždrijelo ribe, što će izazvati reakciju kod ribe da izbaci (povrati) hranu i to usišete u pumpicu. Pustite ribu, pogledajte čime se riba trenutno hrani, tako da istisnete sadržaj pumpice u šaku ili ako želite doma vršiti analizu u flašicu u koji ste stavili malo alkohola i vode. I, to je to.
Jedna jako važna napomena, nikada ne gurajte cjevčicu duboko do želuca ribe. Time možete oštetiti membranu koja ne dozvoljava prodor vode iz jednjaka u želudac i uslijed čeka će riba sigurno uginuti. Želučana pumpa treba ostati unutar jednjaka (grla). A to je upravo ono što nas i interesira, trenutno čime se riba hrani.
Jedan mali , ali koristan savjet. Ako ne možete uhvatiti ribu probajte sa manjom „fazankom“ (nimfa) ili ako radi na površini probajte srednje velikom BWO imitacijom, suha muha (14-16) ili manji tularaš. To će sigurno pokrenuti manje primjerke, koji nisu toliko selektivni i lakše ih se prevari. Kod mene to uvijek „upali“ i uglavnom riješi glavobolju kod ribolova, a koja se zna često dogoditi nama ribolovcima.

Još jednom, budite oprezni kod korištenja pumpice kako ne bi napravili više štete nego koristi.

Na slikama vidite jedan sadržaj ždrijela pastrve koja je bila izuzetno selektivna i kupila je samo lutke (pupe) mikro tulara (Caddis, Sedges) i dan kada je lipljan uzimao sve što mu je došlo u vidokrug.

Mladen Merkaš Goranin

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*