Želja mi je da još više napredujem!

Želja mi je da još više napredujem!

Intervju Luka Dimitrijević – Prvak Srbije u mušičarenju za 2017.

Želja mi je da još više napredujem!

Na ovogodišnjem prvenstvu Srbije koje je održano na tri reke Đetinja kod Užica, Visočica kod Pirota i Gradac kod Valjeva uz učešće 18 takmičara iz 6 klubova Srbije, prvo mesto je zauzeo valjevac Luka Dimitrijević.

Zamolili smo ga da nam za list Mušičar da intervju.

 • Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF.

Zovem se Luka Dimitrijević, imam 22godine živim u Valjevu i apsolvent sam na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Novom Sadu.

 • Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Od kada znam za sebe gledao sam oca Dragana Dimitrijevića i njegove prijatelje kako mušičare, tako da slobodno mogu reći da je moj otac krivac što sam se i ja inficirao ovom vrstom ribolova. Sa svojih 8 godina sam prvi put uzeo mušičarski štap u ruke i počeo da lovim pastrmke na reci Gradac. Veštinama i tajnama mušičarenja učio me je otac.

 • Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja.

Koristim sve tehnike mušičarenja po potrebi.

 • Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?

Imam utisak da sve više mladih beži od prirode i okreću se nekom urbanijem načinu života, što je po mom mišljenju velika greška. Smatram da roditelju svoju decu treba da okreću ka prirodi i zdravom načinu života. Nemam sponzora.

 • Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Nemam omiljenu mušicu. Da, uglavnom sam pravim muve na koje lovim, mada ne retko lovim i na muve koje dobijem od starijih mušičara.

 • Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac, ). Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate

S'obzirom da nemam gde da pecam osim na rekama, onda mi je reka omiljeni teren.

 • Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Omiljeni meseci za ribolov su mi jul i avgust i riba najbolje radi ujutru i uveče, pa mi je to i omiljeno vreme za pecanje

 • Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova u mušičarenju.

Najveća pastrmka koju sam ulovio je na reci Gradac od pre par godina je imala 63cm. Ove godine sam na reci Đetinji upecao i najvećeg lipljena koji je imao 48cm.

 • Bavite li se fotografijom? Jeste li do sada imali neku izložbu?

Uživam u fotografisanju mesta na kojima pecam i riba koje ulovim.

 • Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

Mislim da trebamo maksimalno da čuvamo kako prirodu oko nas, tako i životinje koje se nalaze u istoj. Samim tim mislim da je C&R najbolji način da ribe održimo zdrave u reci, kako bi i naš sport i njihov život imao smisla. Svakoj ribi vraćenoj u vodu dajemo pravo na život, i dajemo nama priliku da je ponovo upecamo.

 • Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu.

Moj klub je “No1 Valjevo”. Takmičim se od svoje 17.godine. Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima – Prethodne godine sam zauzeo 1. mesto na takmičenju koje se održava na reci Gradac (Open Gradac). I svakako moj najveći uspeh je postignut ove godine sa osvojenom 1. mestom na državnom prvenstvu. Mada ja sam zadovoljan svakim svojim plasmanom na svakom takmičenju, jer sam svaki put prevazišao sebe i svoja očekivanja.

Do sada sam samo išao u CG prošle godine 2016. gde se održavao Jadransko-podunavski kup na kom sam učestvovao. Ovo leto ću takođe ići na dvomeč protiv Bugarske, koje se održava u Bugarskoj. A u septembru me čeka svetsko prvenstvo u Slovačkoj.

 • Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.

Prethodnih godina je počelo sve veće interesovanje za ovakva takmičenja. Nadam se da će narednih godina biti još veće. Liga ima dobru organizaciju i zamisao, mada bi se mogla još usavršiti što se tiče sudija, jer bi bilo regularno, a i pravedno u koliko bi svaki takmičar imao po svog sudiju merača. Ipak ja sam zadovoljan kako je prošla liga i ove, a i prethodne godine. Protivnici su uglavnom svi pošteni što je najbitnije. Mada svaki od njih ima ogromnu želju za pobedom, a ne za pecanjem. Mislim da baš iz tog razloga ne dostignu željene rezultate. Ja sam pobedio tek onda kada sam potisnuo želju za pobedom.

 • Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?

Nije se u mom životu ništa promenilo nakon ovog takmičenja, samo se u meni javila veća želja da još više napredujem.

 • U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

Hvala i vama. Sve najbolje Mušičaru i vašim čitaocima!

Intervju dao Prvak Srbije za 2017. Luka Dimitrijević

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*