Zelena energija prvi izvor električne struje u Evropi

Zelena energija prvi izvor električne struje u Evropi

solar-and-windZelena energija prvi izvor električne struje u Evropi

Obnovljivi izvori energije u 2013 godini dominirali su u proizvodnji električne struje u Evropi, prvi put u 2013, sa 28% učešća, pokazuje studija istraživačke kuće Enerdata. U prošloj godini zelena energija odnela je prevagu u odnosu na ugalj i nuklearnu energiju u proizvodnji struje, piše francuski list Eko.

Ukupna snaga instaliranih kapaciteta na bazi vetra i sunca, na Starom kontinentu, 2013 godini iznosila je 200GW, 120 se odnosi na vetar, a 80 na sunčevu energiju. Na taj način, Evropa je ostala šampion u eksploataciji obnovljivih energetskih izvora, naglašavaju u Enerdati, dodajući da ova situacija stvara probleme akterima u ostalim branšama, naročito gasnim postrojenjima, dovodeći u pitanje njihovu rentabilnost zbog nedovoljne uposlenosti.

U istraživanju se navodi i da je u Aziji prošle godine takođe ostvaren značajan rast aktivnosti u oblasti eksploatacije solarne energije, instaliranjem dodatnih kapaciteta snage 7GW u Kini i isto tolike snage u Japanu, pre svega, kao rezultat podsticajnih mera vlada ovih država. Suprotno, SAD beleži usporavanje aktivnosti u ovoj branši, zbog neizvesnosti u domenu propisa. Ovaj sektor je prošle godine zabeležio rast kapaciteta od samo jednog gigavata, dok je u 2012 godini instalirano 13GW novih kapaciteta snage.

(Tanjug)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*