Zatvorena kolonija “Pliva 2013.”

Zatvorena kolonija “Pliva 2013.”

Kolonija Pliva 2013.Izložbom slika zatvorena kolonija “Pliva 2013.”

Šipovo – Međunarodna likovna kolonija “Pliva 2013.” završena je sinoć otvaranjem izložbe pod vedrim nebom na kojoj su predstavljena djela koja su nastala na ovogodišnjem sazivu.

Kolonija je otvorena 25. jula, a vajari, slikari i jedan kompozitor stvarali su u arhitektonskom kompleksu “Pliva” LTG kompanije.

Učesnici kolonije ove godine bili su Danica Masniković,  Ranka Lučić-Janković, Katarina Đorđević, Jelena Milošević-Jovanović, Mirjana Lučić, Ranka Marković, Leon Patchett, Zoran Jovanović Dobrotin, Nikola Grull, Zoran Hristić i Miloš Đorđević.
Selektor kolonije bio je akademik Milivoje Unković.

Umjetničko nadahnuće 12 likovnih umjetnika i jednog kompozitora, koji su proteklih dana inspirisani ljepotama prirode stvarali nova djela u prelijepom ambijentu izvora Plive kod Šipova, predstavljeno je na izložbi kojom je zatvoren ovogodišnji saziv kolonije “Pliva” kod Šipova.

Izložbom pod vedrim nebom djela nastalih na trećoj koloniji učesnici su stavili još jedan kreativni pečat, ali i obavezu da i sljedeće godine u istoj atmosferi nastave sa stvaranjem djela od neprolazne vrijednosti.

Selektor kolonije i jedan od učesnika akademik Milivoje Unković istakao je da se po djelima koja su nastala na ovom likovnom sazivu može vidjeti visok nivo umjetnosti, te da slike nastale tokom boravka na Plivi zaslužuju mjesto u velikim evropskim muzejima.

– Pored ovoga što smo uradili, vladala je jedna nadahnuta harmonična atmosfera. Ovakvi susreti su uvijek velika iskustva jer se sastanu umjetnici različitih generacija, pa se nadopunjavamo u smislu stvaralaštva, ali i humora –  kazao je Unković.

Dodao je da će se većina učesnika pojaviti i sljedeće godine, tako da će se na neki način dopuniti mali ciklusi pojedinih autora.

– Dvadesetak djela koja su nastala tokom kolonije obogatila su Banjaluku i Srpsku i zaslužuju veliku pažnju. Ljubitelji umjetnosti imaće priliku da ove slike vide u LTG galeriji – naglasio je  Unković.

Ovogodišnja kolonija ostaće zapamćena i po performansu “Posljednja večera”, kojim su slikari, vajari i njihovi specijalni gosti 28. jula, na dan objave rata Austrougarske Srbiji, obilježili 99. godišnjicu izbijanja velikog rata i označili početak obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata.

Da je prirodni ambijent i druženje sa ostalim umjetnicima bilo i te kako inspirativno, potvrdio je i akademski slikar Nikola Grull.

– Ove godine dominirala je starija generacija slikara, što je nama mlađima bilo posebno iskustvo i zadovoljstvo. Kada je u pitanju moj rad, nastavio sam u skladu sa prethodnim strukturnim crnim slikama iz ciklusa “Buđenje podsvesti”, koje su trenutno izložene u galeriji u Nevesinju – rekao je Grull.

Magija Plive očarala je i slikarku iz Slovenije Beti Bricelj, kojoj je ovo prvi boravak u RS.

– Atmosfera i svi ostali učesnici nadmašili su moja očekivanja, mogu samo da kažem da je boravak na Plivi za mene bio fenomenalan – istakla je Bricelj.

Objasnila je da se bavi geometrijskom apstrakcijom koja podrazumijeva konstruktivističan pristup za koji je morala ranije da se pripremi u ateljeu, jer je taj postupak dugotrajan.

Neobičnu tišinu, mir, ali i zvukove prirode na svoje platno uspjela je da prenese i slikarka  iz Beograda Ranka Lučić-Janković, koja je na koloniji stvorila interesantnu apstraktnu sliku.

– Priroda je veoma inspirativna. Ovo mi je drugi put da učestvujem na ovom sazivu, a ako me pozovu, tu sam sigurno i sljedeće godine – kaže Lučić-Janković.

 

Komentar online Mušičar: ” I mi smo se dva dana 29. i 30. jul družili na Plivi s umetnicima. Svidelo im se kako lovimo ribe na Plivi!”

 

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*