Zašto nam muve dosađuju?

Zašto nam muve dosađuju?

muve web

Zašto nam muve dosađuju?

Bilo da smo na suncu ili u hladu, muve nam nikada ne daju mira i stalno sleću na nas. Francuski sajt Atlantico pitao je stručnjaka zašto se muve sistematski lepe za ljude.

“To nije baš tako sistematski. Pojedine muve će samo obletati oko nas. One pokušavaju da dođu do mineralnih soli, posebno natrijuma, prisutnih na našoj koži i u našem znoju, pa i u našim suzama. Pojedine muve privlače urin i izmet, koji, takođe, sadrže mineralne soli”, objasnio je Emanuel Delfos sa Prirodnjačkog muzeja u Parizu.

Drugi motiv im je polaganje jaja: muve sleću na ljude da bi položile jaja u njihovom ranama.

Na pitanje da li pojedini sastojci u ljudskoj krvi privlače muve, francuski naučnik odgovara da krv nije odlučujući element.
“Pojedinim muvama se može dopasti neka krv, ali ne postoji ”idelana krv” za muve s obzirom da je svaki čovek poseban, pa tako i njegova krv. Više je ovde reč o mirisima i toploti. Mirisi su ključni faktor. Znamo, na primer, da posebno trudne žene privlače muve. To je posledica hormona koji imaju ”atraktivan” miris. To je slučaj i sa osobama koje koriste parfeme: pojedini mirisi privlače ove insekte koji se posebno razmnožavaju u toplim i vlažnim sredinama”, napomenuo je Delfos.

Zunzara web
Muva zunzara

Upitan da li nedostatak higijene predstavlja faktor privlačnosti, on je odgovorio da to može da bude slučaj jer prljavština proivodi prodorne mirise.
Kada se više znojimo, ako nam je odeća zaprljana, a mirisi su pojačani telesnom toplotom, muve postaju još agresivnije.

muva webPoznato je, takođe, da muve posebno privlači i gnjilo voće. To je naročito slučaj sa bananama. Privlače ih i stajsko đubrivo, izmet i leševi u stanju raspadanja, ali suprotno uvreženom mišljenju, ako vam muve dođu u goste to ne znači da vam je kuća prljava, već jednostavno zato što su vam prozor ili vrata ostali otvoreni.

Ne ponašaju se ovako samo muve, već i neki drugi insekti, istakao je Delfos. Komarce privlače toplota, boje i mirisi, a leptire boje, različite u zavosnosti od vrste, ali svakako plava.

Izvor: Tanjug

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*