Zašto mušičar vodi svoj dnevnik?

Zašto mušičar vodi svoj dnevnik?

Ranko Jokic

Zašto mušičar vodi svoj dnevnik?

Vođenje dnevnika u mušičarenju mi je prvenstveno postala navika iz mladih mušičarskih dana. Tada sam bio nedovoljno informisan o pecanju – mušičarenju, te kako i kada se riba hrani i kada uzima koju mušicu. Bio sam jako mlad, a stariji mušičari, koji su to znali su krili muvu kojom su lovili.

Nerado bi je pokazivali nekome mladome golobradom mušičaru kao što sam bio tada.

Vodim dnevnik o mušičarenju po datumima i pojedinostima. Počeo sam zapisivati sve šta mi se u ribolovu dešavalo; na kojoj sam vodi bio, sa kojim kolegom sam mušičario, koju je muvu riba uzimala, kakav je bio vodostaj i vreme toga dana…

Sve ostale utiske unosio sam u dnevnik. Ne znajući tada da se u mome kraju sezona otvarala martovskim muvama i nimfama. Na moju veliku radost, sreo sam pored vode čoveka, naravno mušičara, koji mi je tada kazao da postoji nekoliko hiljada muva i većinom njih se riba hrani. Utopio sam se u toj rečenici i da svaka muva ima svoj period i ciklus pojavljivanja na vodi i kada se roji, sve do kasne zime.

I tako je počelo. U svesku-dnevnik upišem koliko sam pastrmki upecao u martu mesecu i na koju muvu. Tako je bilo i za maj, tada sam forsirao veće imitacije majskih muva i jednodnevki. Takav ja bio trend kod većine pecaroša i kako bi voda opadala, ja sam lovio na manjim muvama, i sve to lepo beležio. Celo leto do kasne jeseni, do zatvaranja sezone, onda sam zimi sabirao utiske iz dnevnika i krojio planove za narednu sezonu.

Kako je koja godina dolazila ja sam postajao sve bolji u mušičarenju i uspješniji zato što mi je taj dnevnik puno pomogao. Čitajući iz njega na koju sam muvu ulovio ribu u martu, a na koju u maju ili junu, počeo sam i da motam muve i da ih sortiram po mjesecima. Napravio sam moju prvu kolekciju muva od 30 kom. Još kada bi se susreo sa nekim kolegom pored vode, onako pun sebe ja bih izvadio moju kutiju, kao da sam ja neki vrsni mušičar da mu pokažem. Ova ti je za sada, ova pred mrak, a ove su za jesen i tada sam ja glumio nekoga ko se, kao, razume u muve. Muvama nisam znao imena, kako se koja zove i bez obzira na to, ja sam, po toj nekoj logici, postajao sve bolji mušičar, dok se nisam uvjerio da tu ima istine.

Ranko Jokic na reci gradac

I tako i dan danas, svaki izlazak na vodu, pišem i vodim dnevnik zato što je to moja navika koja mi se pokazala jako korisna. Ona je kao jedna istina koju ne možeš da sakriješ i prevariš samoga sebe i drugoga zato što je sve upisano po datumu i po mesecima. A najtačnije, koliko je riba ulovljeno za celu godinu i koliko mušičar ima izlazaka na vodi i koju rijeku najviše posećuje… Ovaj moj dnevnik je dobrodošao i mojim kolegama, koji su samnom bili na pecanju. Kada im pročitam na koju su muvu ulovili ribu pre tri godine oni se začude i dobiju neku motivaciju da ponovo probaju muvu u datom mjesecu.

Srdačan pozdrav i bistro

 tekst: Ranko Jokić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*