Zapadna Morava

Zapadna Morava
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mušičarenje na Zapadnoj Moravi

Zapadna Morava je reka u centralnoj Srbiji dugačka 308km, koja zajedno sa Južnom Moravom čini Veliku Moravu. Nastaje od Golijske Moravice i Đetinje. U Đetinju se sa leve strane uliva Skrapež, a nepun kilometar niže Đetinja se sreće sa Golijskom Moravicom, stvarajući Zapadnu Moravu.

Između planina Ovčar i Kablar reka probija Ovčarsko – Kablarsku klisuru gde je pregrađena branama, pa su formirana dva veštačka jezera, Međuvršje i Ovčarsko – Kablarsko jezero. Posle prolaska pored grada Čačka ulazi u nisku dolinu Zapadnog Pomoravlja, meandrira i često plavi. U Kraljevu se spaja sa Ibrom, i postaje velika reka mirnijeg toka i veće dubine. Ima priličan pad tako da je ispresecana brzacima i gomilom rečnih ostrva gde se nalaze idealni tereni za mušičarenje.

DSCN0698

Dno je prekriveno vodenom vegetacijom u kojoj se kriju krupni klenovi, najčešći cilj mušičara. Moravu nastanjuje veliki broj ribljih vrsta. Zadnjih godina dosta se popravio kvalitet vode, zbog čega je Morava puna vodenih insekata, školjki, čak su se pojavili i rakovi.

Na delu u kojem mi mušičarimo (okolina Trstenika) ima dosta brzaka i plitkih delova koji su pogodni za gaženje, tako da se tu nalaze najbolji tereni za mušičarenje u široj okolini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ribe

Od mušičarski interesantnih riba reku nastanjuju klen, bucov, štuka, mrena i skobalj. Mada i lov beovice sa lakim priborom i sitnim suvim muvama može da pruži lepe trenutke mušičaru. Pogotovo početkom sezone, dok je reka još velika i ne baš bistra, a druge riblje vrste nisu dostupne mušičarskim priborom.
Stanje ribljeg fonda je prilično dobro, mada se reka i ne čuva posebno (bar u delu na kojem mi pecamo). Vidno ima manje krivolova nego ranije, a upotreba eksploziva je svedena na minimum, tako da se riblji fond polako oporavlja. Sasvim je normalna pojava kapitalnih primeraka riba (bucov preko 5kg, štuka preko 8kg, mrena preko 3kg, klen, skobalj, plotica preko 1kg, som preko 20kg, … mada se neretko ulove i dosta veći primerci ovih riba). Jedan od najvećih problema na reci je nekontrolisano vađenje šljunka, čime se uništavaju riblja mrestilišta.
Mušičarenje nije toliko zastupljeno, ali iz godine u godinu ima sve više ribolovaca koji uspešno love ovom tehnikom. Najpopularnija i najčešće lovljena riba je klen. Mada se uspešno mušičari i štuka i bucov. Klena uglavnom lovimo mokrim muvama i nimfama sa zlatnom glavom. I suve muve daju dobre rezultate, mada su ulovljene ribe vidno sitnije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To se dešava u letnjim mesecima po vrućini kada se voda zagreje. Tada se riba povlači u kanal, gde je veći protok i niža temperatura, i nerado se podiže na površinu za hranom. Zato nimfi spuštenoj na dno radoznali klen neće odoleti. Neretko se dešava da na nimfu ponuđenu klenu, na brzaku, udari i krupan skobalj ili mrena. Pogotovo ove sezone skobalji su vidno raspoloženi za naše imitacije, pa se i češće dešava da se nađu na udici. Krupan skobalj je odličan borac i zakačen mušičarskim priborom, u brzoj vodi, ne predaje se lako.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pošto živimo u Trsteniku, gradu koji se nalazi na samoj obali Zapadne Morave ne prođe dan da bar jednom ne odem do reke. Moji drugovi i ja često smo na vodi. Svaki slobodan trenutak provodimo u ribolovu.
Najbolja mesta su prelazi iz plitke u duboku vodu sa jačom strujom. Tu se koncetriše riba, jer joj matica donosi hranu pravo u usta, a odlični rezultati se postižu i na brzacima po sunčanom danu. Nimfu treba plasirati što više uzvodno da bi stigla da potone i prepustiti je vodenoj struji. Povremeno povlačenje mušice zna da iziritira klena na napad, dok skobalj više voli muvu koja se kreće brzinom vodenog toka. U večernjim satima klenovi se dižu na površinu i tada se na prelivima i pored obale može prevariti krupan na suvu muvu. Mušice sa zlatnom perlom daju odlične rezultate, a boja tela može biti paun, crvena, crna, žuto – crna i zelena u raznim kombinacijama.
Na slici su dve muve koje su kupili skobalji. Naročito ova zeleno – žuta sa nogama od fazana, na koju je Nikola jedno popodne ulovio više komada skobalja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svim ljubiteljima mušičarenja klena, mrene ili skobalja toplo preporučujem ovu reku, i siguran sam da će provesti nezaboravan dan i poželeti da dođu ponovo.

Bistro!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekst i foto: Pelivanović Saša i Nikola Miljković

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*